DaxuyanWergerandinالقسم الكوردي (kurdi)

Afrin işgal altında (290): “Harun Raşid” ve üyelerinin Kürt sivillere saldırması, Kürt çalışanlara yönelik nefret söylemi ve mahkemenin sahiplerine iade ettiği evleri boşaltmayı reddetmesi, biri İngiliz derneği tarafından finanse edilen iki yerleşim köyü, keyfi tutuklamalar ve silahların kaotik kullanımı

Arapçadan Türkçeye çevrildi*

İşgal öncesinde ve sonrasında bölge halkı olan Kürtlerle işleme yolu, kin ve nefret temelinde, Suriye halkının çıkarlarıyla hiçbir bağlantısı olmayan “devrimci ve cihatçı” sloganlar yalnızca Türkiye’nin düşmanca politikalarına ve gündemlerine hizmet ederek altında kurulmuştur.

Böylece canları ve malları ihlal edilmiş, Suriyeli paralı asker milisleri ve muhalif siyasi çerçevelerin yanı sıra sivil veya askeri çeşitli siyasi İslami örgütler de bu duruma dahil olmuştur; özellikle de düzinelerce İslami örgütün insani yardım ve yardım isimleri altında ruhsatlandırılmış olması nedeniyle. “Türkiye, Katar, Kuveyt, İsrail (Arap 1948), Pakistan, İngiltere, Almanya” ve diğerleri, Afrin bölgesinde getirilenleri yerleştirmek ve böylece demografik mimariyi değiştirmek için yerleşim köylerinin inşasını finanse ediyor ve katkıda bulunuyor. Ankara’nın hazırladığı ve uygulanmasını aktif olarak denetlediği plana göre.

Aşağıda mevcut duruma ilişkin gerçekler yer almaktadır:

= Kürt sivillere saldırı:

“El Firka Al Tasiaa” milislerinin liderinin yardımcısı ve yeğeni, “Harun Al-Raşid lakaplı Ahmed Şahhud Raşid” ve bazı üyeleri olan “Abu Hayat, Ahmed Abu Al-Nouf, Yousef Maiki, Ammar Maiki, Yasser Maiki” üyelerinden bazıları Raju’daki Kürt sivillere hakaret ve ağır dayaklarla saldırdı:

Bir aydan fazla bir süre önce “Mosako” köyünden “Şero Salah Osman Mustafa, 23 yaşındaki” genç, Batman Kavşağı’nda Armut yamacı/Raju Yolu – Akbes Meydanı’nda saldırıya uğradı. Çünkü “Harun Reşid“i hoş karşılamadı ve köyde evinin olduğu sokakta önünden geçerken ona sert tepki verdi; ayrıca herhangi bir tarafa şikayette bulunması halinde ölümle tehdit edilmiştir.

23.05.2024’te Şero’nun 25 yaşındaki kardeşi Civan, Raju kasabasının kuzey girişine yakın bir zeytin tarlasında kendi traktöryle çalışırken takip edildi ve milislerinin ortak güvenlik kontrol noktasına  “Raju askeri polisi ve sivil polisi” kaçtı ancak kontrol noktası üyeleri (çoğu El Firka Al Tasiaa üyeleri) ve onu takip eden kişi ile beraber onu saldırarak ve aynı anda hem Civanı hem de kontrol noktasından geçmekte olan babasını kaçırdılar. Ta ki gece, ikisi içler acısı bir halde, ağır işkencelere maruz kalarak serbest bırakılıncaya kadar.

Bütün bunlar, iki gencin babası 50 yaşındaki Salah Osman Mustafa’nın, işiyle meşgul olduğu için su tankeri talebini yerine getirmemesinden kaynaklanıyor.

23.05.2024 tarihinde Raju kasabasının kuzeyindeki “Mosako” köy kavşağı yakınındaki “Kura” köyünden “Muhammed Hüseyin Habaş / 45 yaşında – Muhammed Miri lakaplı vatandaşa arazileri sürmekle meşgul olduğu için su tankeri taleplerini yerine getirmediğinden dolayı saldırdılar.

“El Firka Al tasiaa” milisleri, kontrolleri altındaki köylerdeki Kürt traktör sahiplerini, ücretsiz olarak su tanklarını kendilerine getirmeye zorlayıp ve suyun değerini kuyu sahiplerine de ödememkteler.

“Raju Askeri Polisi” milislerindeki “Al Firka Al Tasiaa” üyelerinin çok sayıda olması nedeniyle Kürt vatandaşlara yönelik ihlaller devam edmektedir.

= Afrin kentindeki Kürtlerin evlerinin boşaltılmasının reddedilmesi:

Geçtiğimiz hafta boyunca, 2018 işgalından beri Afrin şehrinin asıl Kürt sakinlerinin evlerine el koyan ve bölgeye getirenler tarafından, birçok yerde (Adalet Sarayı önü, cami, Newroz Kavşağı) çeşitli gösteriler düzenlendi, Çoğunlukla Şam kırsalı Guta’dan gelen bu şahıslar, Afrin’deki işgal mahkemesinin sahiplerine teslim etmeye karar verdiği evleri boşaltmayı reddettikleri video ve ses klipleriyle sosyal medya yoluyla belgelendi, çoğu yerinden edilmiş ve zorunlu göçten geri dönüyor. Bu toplantılara katılanlar, Kürt hakim Nevruz Hesso‘nun 150 evi boşaltma yönünde “haksız” kararlar verdiğini iddia ederken, sorumluluğu da “Afrin Yerel Meclisi” başkan yardımcısı Kürt “Muhammed Şeyh Raşid“e yüklediler. Onları Kürdistan İşçi Partisi (PKK) için çalışmakla suçlamaktalar. Çığlıkları ve sloganları -tekbir sırasında- ırkçı, kadınlara ve Kürtlere kışkırtma niteliğindeydi.

Adı geçen iki kişi 2018’den bu yana kurulan Türk işgal kurumlarında görev yapmalarına rağmen, nefret söylemine mazruz kalarak, tehdit ve korkutma yoluyla onurlarını zedeleyip, ahlaksız olarak adlandırmanın yanı sıra dışlanmaları ve sınır dışı edilmeleri çağrısında bulundular.

“Nevruz Hesso”, Türk istihbaratının denetlediği, kararların çoğu bölgeye getirenler Araplardan oluşan hakimler tarafından verildiği bir yargı hiyerarşisi içerisinde yer alan bir savcılık hakimidir. Davalara karar veren ve hüküm veren bir hakim olmayan bilmektedir.

İlk toplantı, Kürt mallarına el konulmasını meşrulaştırmak için “devrimci ve cihatçı” sloganların yükseltilmesinin yanı sıra dini sembolizminden yararlanmak amacıyla şehirdeki bir camide yapıldı.

Ses kayıtlarından biri, “Firket Al Sultan Süleyman Şah ve Firket El Hamzat”nin ortak kuvvetine bağlı milislerin, adli kararla “polis” tarafından boşaltılan bir evi sahibinden yeniden yağmaladığını doğruluyor. ve daha önce tekrar el koyan aileye teslim etti.

Kürt evlerinden uzaklaştırılmaları halinde bölgeye getiren şahıslar barındırabilecek çok sayıda boş kampın bulunması, Ayrıca evlere el koyan sakinlerinin birçoğu el konulan evlerin kirasını ödeyebilecek durumda olmasına rağmen Kürt sahiplerine kira ödemeyi reddetmekteler.

Kürt evini ele geçiren kişi “Suriye Milli Ordusu” milisleri saflarında silahlıysa, ev sahibi ceza korkusuyla evinin boşaltılmasını isteyemez veya bunun için büyük bir vergi ücreti ödemeli, “Asker” olduğu için kendisine sivil mahkemede dava açılamazken, askeri mahkemeler bu tür davaları kayıt altına almıyor.

= İki yerleşim köyü:

– Kuzey Suriye’de Türk işgali ve etkisi altındaki bölgelerde faaliyet gösteren “WATAN TRADING İNŞAAT İÇ DIŞ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ” 26.05.2024 tarihinde Facebook sayfasında Cindires şehrinde “İki katlı iki bina inşa etme projesine” son rötuşların yapıldığını duyurdu, Umut Güneşi İnsani yardım Derneği yararına ” ve “Her bina 3 kattan oluşuyor ve her katta 8 daire bulunuyor, her dairede iki oda, bir mutfak ve banyo bulunmaktadır. Daire başına 65 metrekare.” Yani 48 daire bölgeye getiren kişilerin ailelerine yerleşecek.

Derneğin herhangi bir web sitesi veya sosyal medya olmaksızın Türkiye’nin Reyhanlı kentindeki ofisinden medyayla iletişim kuran sözde “Dr. Halit al-Masri” tarafından yönetilen “Umut Güneşi İnsani Yardım Derneği” tarafından finanse edilmektedir.

– Yerel bir kaynak olan North Press Ajansı ve “Manarat el-Bahr/Deniz Fenarı” Türk Derneğinin Zeytinburnu-İstanbul adresinde bulunan Facebook sayfasında yer alan video haberine göre,

Projeyi yürüten Şara/Şarran ilçesinde altyapı ve kamu tesisleri (okul, klinik, cami, park, oyun alanları…) ile birlikte /160/ konuttan oluşan yerleşim köyünün inşaat çalışmaları devam ediyor, Bölgeye getirilenleri yerleştirmek için köyün adına “One Ummah-Tek Millet” adı verilmiştir, projeyi finanse eden bir İngiliz İslam derneğinin (One Ummah-Tek Millet) adından gelmektedir adresi ise 202 Victoria Road, Middlesbrough, United Kingdom.

Köy ise “Kafarrum ve Alka/Halubi Sagir” – Şara/Şarran köylerini birbirine bağlayan yol üzerinde bir konumda, önceden tuğla ve çadır kullanarak inşa edilen iki köy yanında, yaklaşık 3 hektarlık bir arazi üzerinde, birkaç bitişik yapay orman ormanının bir parçası olarak inşa ediliyor, bu ormanların “Firket Al Sultan Murat” milisler tarafından kesilip tamamen yok edildikten sonra.

Deniz Fenarı Yönetim Direktörü Mehmet Cengiz ve çok sayıda Yönetim Kurulu üyesinin 12.05.2024 tarihinde bu projeyi ziyaret etmesi dikkat çekicidir.

Ayrıca, dernek 23.01.2024’te Mezar Kazkli – Cinderes mevkiinde İngiliz “Global Rahma Vakfı (GRF)” finansmanıyla inşa edilen 200 evden oluşan “Deniz Fenarı” yerleşim köyünün açılışını yaptı.

= Keyfi tutuklamalar:

İşgal yetkilileri şunları tutukladı:

Üç hafta önce Raju’nun “Kusa” köyünden “Rezan Bozan Hasan, 20 yaşında”, “Faylak Al Şam” milisleri tarafından tutuklanarak “Raju Askeri Polisi” milislerine teslim edildi, kendisine yöneltilen suçlamayı bilinmemekte ve Afrin’deki “Marate” merkez hapishanesine nakledildi, halen keyfi olarak tutuklu bulunmaktadır.

On gün önce “Ağcala” – Cindires köyünden “30 yaşındaki Abdul Rahman Resul İbrahim” vatandaşının Türk istihbaratı ve “Afrin Sivil Polisi” milisleri tarafından tutuklanarak karargahına çağrılması, Daha önceki özyönetim sırasında zorunlu hizmet yaptığı suçlamasıyla günlerce gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakıldı ve 400 ABD doları para cezasına uygulandı.

Daha sonra 29.05.2024’te Afrin’de mahkemeye geldi ve kendisi fakir olmasına rağmen yine 400 ABD doları daha para cezasına uygulanarak serbest bırakıldı.

28.05.2024 tarihinde “Guran” köyünden “Rezan Yusuf bin Hüseyin / 37 yaşında”,  “Cinderes Sivil Polisi” milislerinin kendisini merkeze çağırmasının ardından halen gözaltında tutulmakta ve halen kendisine yöneltilen suçlamayı bilinmemekte.

= Kaos ve güvenlik kaosu:

– Çöpün atması konusunda çıkan anlaşmazlık nedeniyle 27.05.2024 tarihinde Hama Şehri’nden gelen ve “Raju Askeri Polisi” milislerine mensup “Hasan Cemil El-Cazzar” adlı kişi, meslektaşı Deyri El zor Şehri’nden gelen “Ebu Halid“in bacağına iki el ateş etti. İki aile ise Raju kasabasında ele gecirdikleri iki bitişik evde yaşamaktalar.

Geçtiğimiz günlerde Afrin kentinde bölgeye getirenlerin gösterilerindeki, işgalci Türk makamlarında Kürt çalışanlarına ve altı yılı aşkın bir süre önce el konulan evlerinin iadesini talep eden Kürtlere karşı yapılan militanlık ve kışkırtma, fitneyi ve devam eden gaspı körüklüyor.

Ayrıca, Bölgedeki Kürt halkının mülklerinin gaspının sürdürülmesinin yanı sıra, insan hakları raporların ve basında çıkan haberlerin baskısı altında adil bir hak olarak lehlerine alınan az sayıda kararlar ve prosedürler de durdurulmasını teşvik ediyor.

01.06.2024

Medya Ofisi – Afrin

Suriye’deki Kürt Demokratik Birlik Partisi – Yekiti

————————–

Resimler:

Raju bölgesindeki Kürt sivillere saldıran “Al Firka Al Tasiaa” milislerinin lider yardımcısı “Ahmed Şahhud Reşid/Harun Reşid” ve bazı üyeleri.

Mayıs 2024’ün son haftasında Afrin şehrinde, mahkemenin tahliye edip sahiplerine teslim etmesine karar verdiği Kürtlerin evlerinin boşaltılmasının reddedilmesi çağrısında bulunan bölgeye getirenlerin gösterinin fotoğrafları.

Cinderes kenti yakınlarındaki “Şamsul-sEmal” yerleşim köyü.

Şara/Şarran ilçesinde “One Ummah – Tek Millet” yerleşim köyü.

————-

* Çeviri, Suriye’deki Kürt Demokratik Birlik Partisi Avrupa Örgütü’nün gözetiminde gerçekleştirildi.

Dosyayı indirmek için buraya tıklayınız:

Afrin işgal altında-290-01-06-2024-PDF

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button