DaxuyanWergerandinالقسم الكوردي (kurdi)

Afrin işgal altında (289): Yaşlı bir adam ve bir gence silahlı soygun ve saldırı, “El Hamzat”, bölgede bulunmayan kürtlerinin mallarına el koyuyor, bir eve el koyuyor ve silahların kaotik kullanımı

Arapçadan Türkçeye çevrildi*

“Suriye Milli Ordusu” milisleri, altı yılı aşkın bir süre boyunca Afrin bölgesindeki Kürtlerin mallarını yağmalamak ve çoğunu silah yardımıyla ele geçirmekte hedef buluyor.

Devasa gelirler, yasal bir gerekçe olmaksızın ya da belirli kamu hizmetlerini sağlama bahanesiyle, bu görevlerle yükümlü olmadığını bilerek liderlerinin ve çete yetkililerinin cebine gidiyor ve Dini veya siyasi gerekçelere veya insan vicdanına sahip hiç kimsenin kabul etmeyeceği değersiz argümanlara dayanarak.

Herhangi bir makamdan mülke uygulanan vergiler veya kamu ve özel mülkiyeti düzenlemek ve yönetmek için ayarlanmış yasalar ve kararlar varsa, bunlar resmi olarak sivil idareler aracılığıyla yapılmalı ve açıklanmalıdır.

Yani Ankara hükümeti aracılığıyla, işgalci bir devlet olarak veya aracı aracılığıyla, “Suriye geçici hükümeti” Afrin bölgesi ile ilgili ve ithalatı kamu bütçesine geri döner.

Aşağıda mevcut duruma ilişkin gerçekler yer almaktadır:

= Cinderes’te bir Kürt vatandaşına silahlı soygun ve saldırı:

19.05.2024 Pazar sabahı, Barakat benzin istasyonunun karşısındaki ara sokakta Cinderes kent merkezinde, Kürt vatandaşı “Goran/ Cinderes köyünden Muhammed Hüseyin Horşid, 69 yaşında – döviz ve havale alanında çalışan” , maskeli kişilerin kullandıkları araç ile silahlı soyguna maruz kaldı, otomobilin ön tarafından arkadan vurulan yaralanmalar ve kırıklar yaşadı,ve ayakları ezilen şahıs, yaralanarak tedavi görmesi için Afrin’deki bir hastaneye kaldırılırken, hırsızlar elindeki bir miktar parayla dolu poşeti çalarak kaçtılar.

= “Mamala Şarki”dan bir gence saldırı:

22.05.2024 öğleden sonra, bölgeye getirilen iki genç , “Mamala Şarki” köyünden “Raşid İzzat Bilal, 16 yaşındaki” reşit olmayan çocuğu Raju ilçe merkezinde bulunan İbrahim Halil’in camisinin karşısındaki yerde  şiddetli bir şekilde dövüp boğmaya çalıştılar, mağdur “Bilal”in çalıştığı yerel sakin “Ahmed Sabri Davut”a ait dükkanın önünde manken konulmasında yaşanan sorun nedeniyle.

Saldıran iki genç, “Halep’in batı kırsalındaki Anjara kasabasından 22 yaşındaki Mustafa Muhammed El-Şeyh” ve “Şam Guta’dan 21 yaşındaki Ebu Arap” idi. Al-Cami Caddesi’ndeki giyim mağazasının yanındaki bulunan pide lokantasında çalışmaktadırlar.

Birincisi, babasıyla birlikte “Nureddin Zenki Hareketi” milislerinin bir parçasıydı ve şu anda diğer akrabalarıyla birlikte “Faylak El Şam” milislerinin koruması altında, ikincisi ise “Ceyiş El İslam” milislerine bağlı.

Muhammed El-Şeyh“in 2018 yılından itibaren zorla yerinden edilen “Muhammed Atto”ya ait olan dükkânı ele geçirerek pide fırını açması dikkat çekiyor. Kendisi ve kardeşleri Rajo’daki ele geçirdikleri diğer 3 dükkânı ise gaz tüpleri ve kıyafet satmaktadırlar.

= “El-Hamzat”, “Çulaka” ve çevresinin Muhtarlarına, gıyabında bulunanların mallarına el konulduğunu bildiriyor:

5/12/2024 tarihinde Raju “Hac Halil” köyünde – “Saif Ebu Bekir” liderliğindeki “Firkat El Hamzat” milislerinin kontrolü altındaki köylerin muhtarları için yapılan toplantıya benzer, (geçen haftaki raporumuzda belirlettiğimiz gibi),

El Hamzat, kontrolü altındaki birçok köyün muhtarları için “Çulaka – Cinderes“ köyünde bir toplantı daha düzenledi.

Bu köylerde bulunmayan vatandaşların ve Suriye rejimi ile Suriye Demokratik Güçleri ile İran ve Rusya’da (yani düşman cephesi) kontrol edilen bölgelerde ikamet edenlerin tüm mallarına nihayet el konulması kararı hakkında onları bilgilendirdi,Akrabalarının ve vekillerinin ellerinden alınmasını ve buranın mülkiyetinin “Suriye Milli Ordusu”nun malı haline geldiğini, yıllık olarak dilediği miktara ve dilediği taraflara kiralayacağını ifade etti.

Aynı zamanda Avrupada ve Batı’da ikamet eden kürt vatandaşların  mülkleri için üretimin %30’u oranında vergi ücreti uygulanacaktır.

Ayrıca şunu da belirtmek gerekir ki, 3/2/2024 tarihinde Afrin şehrinde açılışı yapılan “Müşterek Kuvvet Hukuk Bürosu (Firkat El Hamzat ,Firkat Sultan Süleyman Şah – El-Amshat)” başkanı avukat “Muhammed Al-Salama, devrim adına kaçan eski subaylarla birlikte yukarıda adı geçen Çulaka ve Hac Halil köylerinde iki toplantıya katıldı, El koyma kararını hukuk ve devrim adına meşrulaştırıyordu! Ancak bu adaletsiz ve haksız karar uluslararası ve pozitif hukuk ile tüm ilahi yasaların ağır ihlaliydi.

Uygulama aynı zamanda özel mülkiyete siyasi gerekçeler ve uydurma bahanelerle el konulmasına kesinlikle izin vermeyen en düşük etik ilkelere aykırıdır.

= “El Şeyh” köyünde bir villanın ele geçirilmesi:

Yaklaşık iki ay önce, “El Firka Al Tasiaa” milislerinin “Abdel Nasser Celal Şalluh” adlı liderinin yardımcısı ve yeğeni, “Harun Al-Raşid lakaplı Ahmed Şahhud Raşid“, Raju’ya bağlı “El Şeyh” köyünde “Hannan El Şeyh” adlı vatandaşının ailesine ait bir villaya el koydu ve evden çıkardı.

Evin sahibinin “Halep’te ikamet ettiği ve rejime mensup olduğu (Şabbih)” bahanesiyle, Kuzenlerinden biri olan mülk sahibinin ibraz ettiği vekaletnamede “Hannan El Şeyh” ailesinin 2018 yılından bu yana villada yaşadığı biliniyor.

Rajo ilçe merkezindeki yerel bir kaynağa göre villa, köy sakinlerinden zorla yerinden edilen Mustafa Sido‘ya ait. Sido’nun Yaklaşık üç ay önce Halep’te vefat eden annesinin cenazesinin köyde bir mezarlığa gömüldüğü ardından Harun Al-Raşid, villanın durumuyla ilgili “soruşturmaya” yöneldi.

Sido ise Adalet Sarayı’nda memur olduğu ve herhangi bir siyasi yönelime sahip olmadığına bilinmektedir.

= Kaos ve güvenlik kaosu:

17.05.2024 tarihinde, Mabata/Maabatli’nin “Şehütka” köyünde, Hama’nın kuzeybatı kırsalındaki Sahl El Gab’dan getirilen olan küçük bir kız gizemli bir şekilde öldü.

Yakınlarından biri tarafından öldürüldüğüne dair sızıntılar varken, ailesi onun kendini asarak intihar ettiğini iddia ediyor, Özellikle dini aşırılığın yaygınlaşması ve cezasızlığın yaygınlaşması nedeniyle, bölgeye getirilenler arasında kız çocuklarını ve kadınları öldürme vakaları “namus” nedeniyle veya şüpheli ağlar çerçevesinde tekrarlanıyor.

17.05.2024 tarihinde sabah vaktinde Hama kırsalının “Al-Ziyarah” köyünden gelen “Husam Ammar Al-Omar” adlı bir genç, “Suriye Milli Ordusu” milislerine mensup kaçakçılar aracılığıyla Türkiye’ye geçmeye çalışırken Türkiye sınırına yakın Bülbül ilçesinde öldürülmüş halde bulundu. İlçe sakinlerine göre, Gencin babası “Ebu Raşa lakaplı Ammar Muhammed Al-Omar” arasında daha önce yaşanan bir anlaşmazlık göz önüne alındığında, cinayetin arkasında ” Firkat Sultan Süleyman Şah ” milislerinin lideri “Muhammed El Casim/Ebu Amşa”nın olduğu muhtemel. 17.07.2023 tarihinde de Cindires şehrinde “Ebu Amşa” gencin babası “Ebu Raşa”yı öldürmekle suçlanmıştı.

19.05.2024 günü şafak vakti, yüzlerce “Afrin Sivil Polisi” milis gücü, söylediklerine göre bir IŞİD hücresini tutuklamak için Afrin şehrinin Mahmudiye mahallesine baskın düzenledi ve ateş açtı. Tüfeklerini havaya ve evlerin üstüne doğrultarak Sivillerde korku yarattı.

Elbette “devrimi ve Suriye halkını” temsil ettiğini iddia eden ve “El-Hamzat, El-Amşat ve diğerleri” milislerini “Suriye Milli Ordusu” bünyesine dahil ederek kabul eden “Suriye Geçici Hükümeti”, Afrin halkının mallarına büyük vergiler dayatılması ve birçok durumda orada olmayanların ve orada bulunanların mallarına el konulmasının farkındadır.

Dolayısıyla biz şu soruyu bu hükümete soruyoruz; neden Suriye Muhalif Ulusal Koalisyon yetkilileri gibi siz de sorumluluğu saklıyor ve inkar ediyorsunuz? Yoksa sahada yaşanan yolsuzluklardan, ihlallerden ve suçlardan memnun musunuz?

25.05.2024

Medya Ofisi – Afrin

Suriye’deki Kürt Demokratik Birlik Partisi – Yekiti

————————–

Resimler:

Saldırıya uğrayan vatandaş, “Muhammed Hüseyin Horşid.”

Raju ilçesi merkezindeki Al Cami Caddesi’nde genç Kürt Raşit İzzet Bilal’in saldırıya uğradığı yer.

Raju’daki dükkanları ele geçiren Halep’in batı kırsalı Anjara kasabasından gelen “Muhammed El-Şeyh”.

“Müşterek Kuvvet Hukuk Bürosu (Firkat El Hamzat – El-Amshat)” başkanı avukat “Muhammed Al-Salama

Raju’nun “El Şeyh” köyündeki “Mustafa Sido” vatandaşının villa evi.

” Ahmed Şahhud Raşid, lakaplı Harun Al-Raşid”, “Al Firka Al Tasiaa” milislerinin “Abdel Nasser Celal Şalluh” adlı liderinin yardımcısı ve yeğeni.

————-

* Çeviri, Suriye’deki Kürt Demokratik Birlik Partisi Avrupa Örgütü’nün gözetiminde gerçekleştirildi.

—————

Dosyayı indirmek için buraya tıklayınız:

Afrin işgal altında-289-25-05-2024-PDF

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button