DaxuyanWergerandinالقسم الكوردي (kurdi)

Afrin işgal altında (288): Ebu Amşa ve Saif Ebu Bekir tarafından vergi uygulanıyor, ” El Firka Al Tasiaa ”  bir tarım araziye el koyuyor, Raju’daki Kürt işyerleri hedefleniyor, Hatay valisi ilk yetkili, Keyfi tutuklamalar ve “Tırnde” su istasyonunun vandalizm ve hırsızlığı.

Arapçadan Türkçeye çevrildi*

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Ocak 2018’de Afrin bölgesine yönelik “Suriye Milli Ordusu” milislerinin eşlik ettiği saldırı Fetih Suresi’nin okunmasıyla başlamıştı, Erdoğan, Adalet ve Kalkınma Partisi, İslami gruplardan ve Müslüman Kardeşler örgütünden destekçileri, Kürtlere yönelik saldırılarını bir işgalmiş gibi meşrulaştırmak için onları kafir olarak nitelendirdi, böylece bölge halkının malları ganimet gibi mahrum bırakılıyor.

Bu durum altı yıldır devam ediyor; Kürt mallarını yağmalayanlar listesinin başında “Muhammed Hüseyin El Casim/Ebu Amşa” ve “Saif Ebu Bekir” yer alıyor. İki Türk müttefiki olan İslamcı Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) koruma ve desteğine sahip oldukları için kendilerine uygulanan Amerikan yaptırımları onları bir nebze olsun durdurmadı.

Aşağıda mevcut duruma ilişkin gerçekler yer almaktadır:

= El-Amşat üzüm yapraklarına ve yaklaşan zeytin sezonuna vergi ücreti uyguluyor:

Altı yıllık Türk işgali sırasında tek bir Kürt ailesi (kontrol altındaki köy ve kasabaların asıl sakinleri), “Ebu Amşa”nın silah zoruyla dayattığı mali fidye ve vergi ücretlerinden kaçmayı başaramadı.

Şeyh El-Hadid İlçesi (bir kasaba ve ona bağlı on beş köy) ve çevredeki bazı köylerde, asma yaprağı mevsimi boyunca her bir çalıya 1,5 ABD doları tutarında vergi cezası uygulandı, gerçi bahar yağmurları ve beraberinde gelen rüzgarlar nedeniyle yaprak üretimi zayıftı.

Ayrıca yakın zamanda bir yardımcılarından aracılığıyla köy muhtarlarına, ilki Şiye kasabasında ve ikincisi Ankla köyünde olmak üzere iki ayrı toplantıda, bulunmayan Kürt vatandaşlara ait tarlalar için zeytin ağacı başına 15 dolar vergi uygulanması yönünde bilgi verdi ve bölgede bulunan Kürt vatandaşlara ait tarlalar için ağaç başına 1,5 dolar, bir hafta içinde toplanması, bir sonraki sezon için, yani gelmeden yaklaşık 5 ay önce, ağaçlarda zeytin olsun veya olmasın.

Geçen zeytin sezonunda vergi gelirlerinden yaklaşık 27 milyon dolar topladığını söylemeden geçemeyeceğiz, yaklaşık altı ay önce.

Birisi kendisine uygulanan vergi ücretini ödemeyi reddederse, “Ebu Amşa” temsilcisinin tehditlerine göre cezalandırılacak ve sezonun gelişiyle vergi ücreti ikiye katlanacak.

Şiye kasabası sakinleri olan Kürtler tarafından da bilinmektedir ki, Türk MİT’i (Türk istihbaratı) yetkilileri ile “Ebu Amşa” ve grubu arasındaki her toplantıdan sonra, onlara karşı yeni bir karar çıkarılacaktır. özellikle de bunun birkaç gün önce gerçekleşmesi ve önümüzdeki zeytin sezonu için vergi ücreti uygulanmasına karar verilmesi nedeniyle; Bu, Türkiye’nin rehberliğinde bölgeye ve bölge halkına karşı işlenen ihlallerin ve suçların açık bir kanıtıdır.

= “El-Hamzat” Raju’daki mülklerin tasarrufunu duyuruyor:

Raju ilçesinde kontrolü altındaki köylerin muhtarlarını 5/12/2024 tarihinde “Hac Halil” köyünde düzenlenen toplantıya çağırdıktan sonra, bölgedeki “El-Hamzat – Saif Ebu Bekir” milislerinin güvenlik yetkilisi “Yüzbaşı Hazem Marei“nin daveti üzerine ve kardeşi “Albay Haşim Marei”nin huzurunda. Bir avukat (Hamzat ve Sultan Süleyman Şah/El-Amşat Tümenlerinin Müşterek Gücü’nün avukatı), Halep şehri ve kuzeyindeki Şahba bölgesi olmak üzere“rejim ordusunun ve SDG’nin kontrolü altındaki bölgelerde yaşayan Kürtlerin mülklerinin,” “Suriye Milli Ordusu”nun mülkü h aline geldiği ve “tasarruf hakkı olduğu” ve “Afrin’deki yakınlarının da bu konuda hak iddia etme hakkı olmadığı” , ” ve “Bunu ihlal eden herkes kendisini sorumluluğa ve cezaya maruz bırakılacağına dair kesin emir verdi”.

Şunuda belirtmek gerekir ki, 2018’den bu yana“Hazem Marei” ve kardeşi “Hani”nin, “Hac Halil” köyündeki “merhum Hayder Mannan – eski tuğgeneral”in evini/villasını ele geçirip Ailelerini oraya yerleştirdiler.

= ” El Firka Al Tasiaa ” “Mamala Garbi”deki bir tarım araziye el koyuyor:

Halep’in batı kırsalındaki Darat Azza kentinden, “Yüzbaşı Abdülnasır Celal Şalluh” ve yardımcısı kız kardeşinin oğlu “ Ahmed Şahhoud Raşid” / Harun Raşid liderliğindeki “El Firka al Tasiaa” milislerinin işlediği ihlal ve suçların takibi kapsamında, bunların bir kısmı sözde “Ebu Ahmed Anjara” tarafından TikTok ağında yayınlanan bir videoda açığa çıktı ve bunu önceki raporumuzda özetlemiştik. Ancak Raju’nun Mamala Garbi köyüne bakan dağın zirvesindeki Kul-Jik bölgesinde yaklaşık 110 meyve ağacının bulunduğu araziye el koyduğunu ve bu arazi ve sakinlerinden “Hac İsmail Ahmed’in oğullarına” ait olduğunu öğrendik. Ayrıca komşu “Mosako”nın ve Mamala Garbi köylerin tüm halkına göre arazi köyün bir vatandaşından satın almıştır.

Tümen için bir askeri karargah kurulmasına hazırlık amacıyla burada iki katlı üç bina inşa edildi.

= Raju’da iki yüzden fazla işyeri el konulması:

“Suriye Milli Ordusu” milisleri, Mart 2018 ortasında Rajo kasabasının/bölge merkezinin kontrolünü ele geçirdiğinden beri evlerin, işyerlerin, depoların, tesislerin içindekileri ve geri kalan makine ve teçhizatı yağmaladılar.

1.500 evden yaklaşık 1.100’üne ve 200 kadar dükkana el koydu, el konulan arsalarda yeni binalar inşa etti ve bu dükkanlar silahlı adamlar ve onlara yakın asker toplayanlar tarafından işgal edildi.

Kürt sahipleri tarafından işletilen dükkanları hedef alan “Raju Yerel Meclisi” geçtiğimiz günlerde, mesleği icra etme ruhsatlarının bildirim tarihinden itibaren en fazla bir hafta içinde alınmasını talep eden yeni bir genelge yayınladı.

Çoğunun savaş sırasında kayıp yaşaması ve bölgede devlet kurumlarının bulunmaması nedeniyle sahiplik belgesi bulunmadığından taciz ve maddi gasplara maruz kalıyorlar ya da dükkânlarına el konulması için hazırlık yapılıyor ve konsey tarafından kendilerine kiralatmak.

Elbette bu genelge el konulan dükkanları içermiyor, çünkü bu dükkanların sahipleri milisler tarafından korunuyor ve hiç kimse onlardan mülkiyetini veya mesleki ehliyetini kanıtlamalarını istemeye cesaret edemiyor. Ele geçirmelerden sorumlu olanlardan bazıları şunlardır: “Hayder Baaj ve Abu Alaa al-Takash – El Firka Al Tasiaa, Ebu Abdullah el-Zarba ve el-Batushi ve Ebu Yusuf el-Bağdadi – Livaa Al Şamal, Abdul Latif Abu Taima ve Abu Taloub – Ahrar el-Şarkiya.”

= “Hatay Valisi”, yerel meclisin yeni binasının ilk yetkilisi:

Afrin’in 2018’de işgalinden bu yana Türk devletine Hatay Vilaytina ait olduğu dikkate alındığında, 14.05.2024 tarihinde Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Afrin Yerel Meclisi’nin yeni binasının açılışına bölgeden sorumlu birinci yetkili olarak katıldı ve aynı zamanda Afrin’deki ilk toplantıya da başkanlık etti. Açılış töreninin ardından milletvekillerinin de katılımıyla “birçok konunun görüşüldüğü” toplantıda, çalışmaların canlılığı, zorlukları ve engelleri ile bunları aşmak için işbirliği yolları da tartışıldı. ekonomik ortamı geliştirmek ve sağlık, eğitim tesisleri ve altyapıyı geliştirmek…” konseyin Facebook sayfasına göre, Muhammed Saeed Süleyman’ın (Suriye Geçici Hükümeti Yerel Yönetim ve Hizmetler Bakanı) varlığına rağmen.

Bu, bölgenin tüm askeri ve sivil alanlarda Türk kontrolü ve fiili yönetiminin yeni bir teyididir.

Türkiye’nin egemenliğini ve egemenlik simgelerini başka bir ülkeye dayatmanın yanı sıra, Yani bu konuda kendisine saygı duyması gereken bir ülke olarak, uluslararası hukuk çerçevesinde Ankara hükümeti bunu tanımadan tam bir işgal statüsüne kavuşuyor.

= Keyfi tutuklamalar:

İşgal yetkilileri şunları tutukladı:

15.05.2024 tarihinde Maabatlı’daki sivil polis milisleri, ailesine suçlama hakkında bilgi vermeden Kamruk köyünden 40 yaşındaki Ali Süleyman Caviş’i tutukladı ve kendisi keyfi olarak tutuklu kalmaya devam ediyor.

16.05.2024 tarihinde “Tal Salur” köyünden “Reşid Subhi Ayşo, 59” vatandaşı Türk istihbaratı ve “Cindires Askeri Polisi” milisleri tarafından tutuklandı, eski Özerk Yönetim ile ilişkisi olduğu iddiasıyla halen keyfi olarak tutuklu bulunuyor.

Gözaltına alınanların tamamının insanlık dışı zalimce muamelelere maruz kaldığı ve işkence altında ifade alınmaya çalışıldığı dikkat çekiyor.

= “Tırnde” su istasyonunun vandalizm ve hırsızlığı:

Afrin şehrinin güneyindeki “Tırnde” su istasyonunun rehabilite edilmesinin ardından, silahlı kişiler ve onlara yakın yerleşimciler tarafından ekipmanları tahrip edilip hizmet dışı kaldı ve ekipmanları birden fazla kez çalındı ​​(elektrik trafosunun, iç ve dış kabloların, akülerin, mazotun vb.).

Yerel bir kaynağa göre, bu kasıtlı hırsızlıklar, “Kibar” köyünden “Muhammed Şeyh Raşid” tarafından yönetilen “Afrin Yerel Meclisi” ve “Su istasyonu” yetkililerinin dahil olduğu bir yolsuzluk dosyasıyla bağlantılı. Halep’in kuzey kırsalı Marea kasabasından “Abdul Kader Hafiz/Ebu Vahid” tarafından yönetiliyor.

Her gün kötülük, adaletsizlik, haksızlık, zulüm ve baskılara maruz kalıp tiksinen bölge sakinlerinin söylediği pek çok sert söz (küfür, hakaret, beddualar, casusluk suçlamalar ve kınamalar) etmektedir. “İhlallerin ve suçların failleri olan Suriye Özgür Ordusu, liderleri ve kulları”, “bu eylemleri örtbas eden ve meşrulaştıran Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal koalisyonu”, “bölgeyi işgal eden, bölge sakinlerine paralı milisleri dayatan Türkiye devleti, onun ordusu ve istihbaratı”, “işgalci, koalisyonla ve milislerle işbirliği yapan Kürt taraflar veya Kürt şahsiyetler”, “Olanlara ve kendi davasına sessiz kalan Kürdistanlı taraflar”, “Guta ve diğerleriyle takas yaparak bölgeyi terk eden Suriye rejimi”, Bu anlaşmayı sponsorluk yapan Rusya”, “işgalcinin müttefiki olan ve onun eylemleri konusunda sessiz kalan Amerika ve Batı”…vs. bunların her biri kendi sorumluluğuna göre.

18.05.2024

Medya Ofisi – Afrin

Suriye’deki Kürt Demokratik Birlik Partisi – Yekiti

————————–

Resimler:

Muhammad Al-Jassim ve Saif Ebu Bekir, Hassan Hamada (Geçici Hükümetin Savunma Bakanı) ile birlikte Milliyetçi Hareket Partisi – MHP’nin temel direklerinden ve Bozkurtlar’ın bileşenlerinden Rüzgarlar Birliği’nin lideri Yusuf Ziya Erbacık ile, MHP kadrolarından milletvekili İbrahim Özyavuz ile.

Hazem Marei, Raju bölgesindeki “Firkat El-Hamzat” milislerinin güvenlik yetkilisi.

“El Firka Al Tasiaa” milislerinin lideri “Yüzbaşı Abdel Nasser Celal Şalluh” ve yardımcısı, kız kardeşinin oğlu “Ahmed Şahhoud Raşid/Harun Raşid.”

“Mamala Garbi” köyüne bakan ” Kul-Jik ” alanı/dağın tepesi – Raju, ele geçirilen tarım arazilerindeki ” El Firka Al Tasiaa ” milislerinin binaları.

Raju kasabası, Mart 2018’deki işgalden günler sonra halkından yoksun ve yağmalanmış hali.

“Suriye Milli Ordusu” milislerinin yedi lideri Rajo kasabasında iki yüzden fazla dükkanı ele geçirdi.

Mesleklerin uygulanmasına izin veren “Rajo Yerel Konseyi” genelgesi ve polis memurunun bildirim belgesi ve konsey başkanı Halil Osman Bakr.

– Hatay Valisi Mustafa Masatlı, “Afrin Yerel Meclisi”nin yeni binasının açılışı ve orada yapılan ilk toplantının ilk yetkilisi, 5/14/2024.

————-

* Çeviri, Suriye’deki Kürt Demokratik Birlik Partisi Avrupa Örgütü’nün gözetiminde gerçekleştirildi.

————-

Dosyayı indirmek için buraya tıklayınız:

Afrin işgal altında-288-18-05-2024 – PDF

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button