DaxuyanWergerandinالقسم الكوردي (kurdi)

Afrin işgal altında (302): Yeni yerleşim projeleri, bir gencin ölümü, keyfi tutuklamalar, bir şehit ailesinin kaçışı, iki Êzîdî ailesinin evlerinin yıkılması, “Faylak Al Şam”nun Cinderes’te mülklerine el koyması, “Fatih Sultan Mehmed”in haraçları, “Kala” ormanında yangın, dini aşırılık/faaliyetler ve cami inşası

Arapçadan Türkçeye çevrildi*

20 Eylül’de birkaç Körfez medya kuruluşu, Suudi Arabistan’ın “Kral Selman İnsani Yardım ve Yardım Kuruluşu” nun video konferans yoluyla “bir sivil toplum kuruluşuyla” imzaladığı, Halep vilayetindeki Cinderes bölgesinde bulunan Baraka, Müslim ve Aya kamplarında deprem mağdurları için geçici 300 konut sağlayan bir icra programını duyurduğunu bildirdi. Bu projeden 300 aile, toplamda 1330 kişi yararlanacak.

AFAD (Türkiye Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı), merkezin finansmanıyla 2023 yazında Şerava/Afrin’deki “Gazaviye” köyünün yakınlarında elektrik tesisatı, içme suyu şebekesi, okul, cami, sağlık ocağı, sosyal tesisler, yollar ve sokak aydınlatmalarına sahip 1500 konutluk/konteynerlik “Huzama Köyü”nü inşa etti.

Bu tür projeler, yüzlerce dini örgüt ve ağ aracılığıyla insani veya dini isimler taşıyan projeler altında, bölgenin demografik yapısını değiştirmek amacıyla Türkiye’nin yerleşim köyleri inşa etme planlarına hizmet etmektedir.

Aşağıda mevcut duruma ilişkin gerçekler yer almaktadır:

= “Aster” Köyünden Bir Gencin Ölümü:

Silah taşıma, kullanma ve ticaretinin yaygın olduğu bir kaos ortamında, 25 Eylül 2024 Salı akşamı, Afrin’in Villalar Caddesi’nde dayısının oto ticaret ofisinin önünde bulunan, şehrin kuzeybatısındaki “Aster” köyünden “Umeyrat” aşiretine mensup “Mustafa Nuri Nasır” (24 yaşında) adlı genç, ofisin yanında bulunan bir silah dükkanının önünden Halep’in batı kırsalından gelen bir kişi tarafından açılan ateşle vurularak yaralandı ve olay yerinde hayatını kaybetti.

Merhum “Mustafa”nın ailesinin Türkiye’de yaşadığı, ancak birkaç ay önce zorla Suriye’ye sınır dışı edildiği biliniyor.

= Keyfi Tutuklamalar:

25 Ağustos 2024 tarihinde, “Askeri Polis” milisleri, Halep’teki göç rotasından bir hafta sonra dönen ve durumunu düzeltmek amacıyla Cinderes’teki merkezlerine başvuran “Miske” köyünden 50 yaşındaki “Kahraman Mustafa Hasan” adlı vatandaşı, eski özerk yönetimle ilişkisi olduğu iddiasıyla tutukladı. “Marate” merkez hapishanesine, Afrin’e götürüldü ve 23 Eylül 2024 tarihinde mahkeme tarafından para cezası kesilerek serbest bırakıldı.

Aynı köyden Türk istihbaratı ve “Askeri Polis” bu ayın başında, eski özerk yönetimle ilişkileri olduğu suçlamasıyla 37 yaşındaki “Muhammed Henan Seydo“, 37 yaşındaki “Hüseyin Ahmed Abdullah” ve 36 yaşındaki Arap kökenli “Ali Muhammed Menkavi” adlı vatandaşları da tutukladı. Daha önce defalarca tutuklanmalarına rağmen hâlâ keyfi olarak gözaltında tutuluyorlar.

23 Eylül 2024 tarihinde, Raju Polis milisleri, “Baadina” kasabasından 70 yaşındaki “Muhammed Haydar İbrahim” adlı vatandaşı, eski özerk yönetim sırasında altı buçuk yıl önce iki saat boyunca gece nöbetine katıldığı gerekçesiyle tutukladı. Mahkeme, iki gün sonra kendisine 500 Amerikan doları para cezası kesti ve başka bir duruşmada 300 dolar daha ödenmesi şartıyla serbest bırakıldı.

= Şehit Genç “Ahmed Halid Mammo” Ailesi:

13 Mart 2024 tarihinde Cindirês şehrinde, “Nureddin Zengi” milislerine yakın olan ve İdlib’in Sincar bölgesinden gelen “Yamen Ahmed İbrahim” adlı katil tarafından 16 yaşındaki Kürt genç “Ahmed Halid Mammo /Medda Ailesi“nin öldürülmesinden aylar sonra, şehit gencin ailesi tehditlerin baskısı altında ve hayatlarından endişe ederek zorla Avrupa’ya kaçmak ve göç etmek zorunda kaldı.

= “Kibar” Köyünde İki Evin Yıkılması:

Doğu Guta’dan, Şam kırsalından gelen ve “Abdül Nasser Şamir” tarafından yönetilen “Feylakur Rahman” milisleri, geçtiğimiz günlerde Afrin’in kuzeydoğusundaki, çoğunluğu Êzîdî olan “Kibar” köyünde iki evi yıktı ve hala enkazı taşımaya devam ediyor, sebep açıklamadan ve kimse itiraz etmeden ya da soru sormadan.

Bu iki ev, 2018 yılından beri el konulan ve iki Êzîdî aileye ait olan evlerdi, 10 Mayıs 2018’de evine giren milisler tarafından öldürülen, 66 yaşındaki şehit “Ömer Mammo Şimo” ailesi ve bölgenin işgalinden sonra 2018 yılında Avrupa’ya zorla göç eden “Sabri Hamo Nasır” ailesi.

Köyde kontrolü “Firket el-Muatsem” ve “Feylakur Rahman” milisleri paylaşıyor ve köydeki toplam 300 evin yaklaşık 110’una, zeytinliklere, tarım arazilerine, bir akaryakıt istasyonuna ve zeytinyağı fabrikasına el koymuş durumdalar. Bu yıl, “Firket el-Muatsem” köydeki sakinlerin, uzakta yaşayan akrabalarının mülklerini yönetmek için kullandıkları tüm vekaletleri iptal etti ve bu mülklere el koyarak tarım arazilerinin hektarını yıllık 500 Amerikan doları karşılığında kiralamaya başladı. Ayrıca meyve bahçelerinin hasatlarını dilediği kişilere garanti usulüyle satıyor, önceki tarım masraflarını ve hizmetlerini dikkate almadan.

= “Feylak Al Şam” “Maamo” Ailesinin Mülklerine El Koyuyor:

4 Mayıs 2024 tarihli 286 numaralı raporumuzda, “Feylak Al Şam” milislerinin ve liderlerinin Cinderes’in güneyindeki “Maamo” ailesine ait mülklere el koymalarını ayrıntılı olarak yazmıştık. Aile üyelerinin Türk işgal mahkemeleri ve aracılar yoluyla mülklerini geri alma girişimlerine rağmen başarılı olamadılar. Aksine, feylak liderleri projelerini genişletmeye devam ediyor. Yerel bir kaynağa göre, Cinderes’in doğusundaki arkeolojik tepeye doğrudan bitişik olan yaklaşık 3 dönümlük bir arazi üzerine bir duvar inşa edildi ve bu hareketin amacının, gizli hazineleri ve kalıntıları bulup çalmak için arkeolojik kazılar yapmak olduğu tahmin ediliyor.

= “Sultan Mehmet Fatih” Haraçları:

Zeytin sezonu öncesinde, Türkmen kökenli “Doğan Süleyman” tarafından yönetilen “Sultan Mehmet Fatih Tümeni” milisleri, Mabatlı/Maabatlı’ya bağlı “Hebo, Sarya, Şeytana” köylerindeki halkı, “Ebu Bilal” adlı sorumlusu aracılığıyla, o köylerdeki sakinlerin uzaktaki akrabalarının mülklerini yönetmek için kullandıkları tüm vekaletlerin iptal edildiğini ve bu mülklere el koyduklarını bildirdi. Sezonun ürününü istedikleri kişilere satacaklarını, son iki yıldaki zeytinlik masraflarını ve hizmetlerini dikkate almadan belirtti.

Ayrıca, zeytinliklerin hırsızlıklardan korunması bahanesiyle çadırlar kurarak, o köylerde kalan halkın mülklerine ek haraçlar dayatacaklarını da açıkladılar. Oysa hırsızlar, onların unsurlarından ve kendilerine yakın olan yerleştirilmiş kişilerden gelmekte.

Mabatlı/Maabatlı’ya bağlı “Birimce, Hac Kasimo, Mıstaşuro” ve Şiye/Şeyh el-Hadid’e bağlı “Termuşa” köylerinin sakinlerine, bu yılki sezon için, büyük ya da küçük, verimli ya da verimsiz her bir zeytin ağacına 3 Amerikan doları haraç uygulanacağını bildirdiler.

= “Basme” Yerleşim Köyünün Genişletilmesi:

17 Eylül 2024 tarihinde “Beyaz Eller Derneği“, Şerava bölgesindeki “Şadıre” köyünün güneyinde bulunan “Basme” yerleşim köyünde yeni konut birimlerinin inşasına devam edildiğini duyurdu.

Dernek, 9 Eylül 2023’te “Basme” köyünün inşaatına başlanmasından bu yana 360 dairelik 30 konut biriminin tamamlandığını açıklamıştı. 10 Mart 2024’te ise aynı projede 80 dairenin açılışını yaptığını duyurdu. Bu proje, bağış toplamak için İsrail’in “Hapoalim” Bankasında hesabı bulunan “Onurlu Yaşam Derneği – Filistin 48” tarafından finanse edilmektedir.

= Orman Yangınları:

26 Eylül 2024 Perşembe günü, Şiye/Şeyh el-Hadid bölgesindeki “Kala/Kelni” köyü yakınlarındaki bir ormanlık alanda yangın çıkarıldı. “Suriye Sivil Savunma” ekipleri, bölgenin engebeli olması nedeniyle yangın söndürme araçlarının ulaşmasının zor olduğunu, bu yüzden yangını izole ederek kontrol altına almaya çalıştıklarını belirtti. Yangının yaklaşık 5 hektarlık bir alanı kapsadığı tahmin ediliyor. Yayınlanan fotoğraflarda daha önce kesilmiş büyük ağaç gövdeleri ve kuru kalıntılar görülmektedir.

= Dini Aşırılık:

2018 yılından bu yana Afrin bölgesinde İslami aşırılık yanlısı fikir ve uygulamaları yaymaya yönelik geniş çaplı bir kampanya, planlı bir şekilde, Türkiye Diyanet Vakfı ve Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı’nın denetimi ve yönlendirmesiyle ve Müslüman Kardeşler örgütünün dünya çapındaki organizasyonlarıyla ortak finansmanla sürdürülüyor. Bunun yanı sıra, okullarda dini ders saatlerinin artırılması, özel dini okulların açılması (İmam Hatip, Safa, Cennet Tomurcukları…) gibi faaliyetler yürütülmektedir. Dini kadrolar (öğretmenler, imamlar, vaizler…) camilerde, okullarda ve kreşlerde birçok etkinlik ve kurs düzenlemekte. Ayrıca, her köyde, yerleşim yerinde ve mahallede cami inşa hareketi devam ediyor. Bunlardan bazıları:

– 17 Ağustos 2024 tarihinde, Afrin’in güneybatısında Cindirês yolu üzerinde “Ebubekir el-Saddik” camisi açıldı.

– 30 Ağustos 2024 tarihinde, Bülbül’e bağlı “Balya/Bali Köyü”nde “Hacı Ahmed Ebu Salo” camisi açıldı.

12 Eylül 2024 tarihinde, “Beyaz Eller Derneği”, Afrin kırsalındaki “Mazra’a” köyünde “Nur” camisinin inşaatına başlandığını “Nur El-Huda Camileri İmar Projesi” kapsamında duyurdu.

– 24 Eylül 2024 tarihinde, Bülbül’e bağlı “Ali Baki/Ali Beyk” köyünde “Hacı Fatma El-Edehmi” camisi açıldı.

Bu açılışlar, Türk Koordinatör Yusuf Keser (Zeytin Dalı Bölgesi Genel Koordinatörü), Afrin Vakıflar Müdürü, İstanbul’daki Suriye İslam Konseyi temsilcileri, Türk ordusu, milisler ve “Geçici Suriye Hükümeti” gibi yetkililerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Eğer Suudi Arabistan, içerdeki Suriyeli mültecilerin insani durumlarına çözüm arıyorsa, Kürtlere ve bölgelerine yönelik Türkiye’nin düşmanca politikalarını destekleyen ve Suriye’nin geleceği için tehlike oluşturan yerleşim yerleri inşa etmek yerine, bu mültecileri kendi asıl bölgelerine geri döndürmeye ve yerel topluluklarının yeniden inşasına yardımcı olmaya çalışması daha uygun olur. Bu da Şam ile ilişkilerini normalleştirme bağlamında gerçekleşmelidir.

28.09.2024

Medya Ofisi – Afrin

Suriye’deki Kürt Demokratik Birlik Partisi – Yekiti

————————–

Resimler:

Suudi Arabistan’daki “Kral Selman İnsani Yardım ve Yardım Merkezi”nin genel denetim yardımcısı mühendis Ahmed bin Ali el-Bayz, Cinderes’teki bir yerleşim köyü için yürütme programını imzalarken.

“Huzama” yerleşim köyü.

Merhum genç “Mustafa Nuri el-Nasır”.

“Feylakur Rahman” milislerinin lideri olarak bilinen “Abdunnasır Şumeyr”.

“Feylak Al Şam” milislerinin Cinderes arkeolojik tepesinin doğusundaki “Mammo” ailesine ait mülke duvar inşa etmesi.

“Sultan Mehmet Fatih Tümeni” milislerinin lideri olarak bilinen “Doğan Süleyman”.

“Basme” yerleşim köyünün genişletilmesi.

Şiye/Şeyh el-Hadid bölgesindeki “Kala/Kelni” ormanında yangın.

Afrin’in güneybatısındaki Cinderes yolu üzerinde “Ebubekir Al Saddik” camisinin açılışı.

Bülbül’e bağlı “Balya/Bali Köyü”nde “Hacı Ahmed Ebu Salo” camisinin açılışı.

Afrin kırsalındaki “Mazra’a” köyünde “Beyaz Eller Derneği” tarafından “Nur” camisinin inşaat çalışmaları.

Bülbül’e bağlı “Ali Baki/Ali Beyk” köyünde “Hacı Fatma El-Edehmi” camisinin açılışı.

————-

* Çeviri, Suriye’deki Kürt Demokratik Birlik Partisi Avrupa Örgütü’nün gözetiminde gerçekleştirildi.

————-

Dosyayı indirmek için buraya tıklayınız:

Afrin işgal altında-302-28-09-2024-PDF

Related Articles

Back to top button