DaxuyanWergerandinالقسم الكوردي (kurdi)

Afrin işgal altında (299): “Ebu Amşa” ihlaller ve suçlarla gündemde, keyfi tutuklamalar, DAEŞ hücresi, çatışmalar ve motosiklet patlaması, haraçlar, vekaletlerin iptali ve mülklerin gasp edilmesi

Arapçadan Türkçeye çevrildi*

Afrin’de kalan Kürtlerin çoğu, hayatlarını zar zor idame ettiriyorlar, dışardan gelen havalelere ve kalan zeytin üretimine dayanmaktadırlar. Ancak “Muhammed el-Casim/Ebu Amşa” olarak bilinen ve “Sultan Süleyman Tümeni – Amşat” milislerinin lideri olan kişinin haraçları onlar için ağır bir yük haline gelmiştir. Buna ek olarak, aşağılanma, haksızlık ve ihanet duygusuyla birlikte, kendilerine (kürtlere) karşı derin bir nefret besleniyor. Son olarak her aileden istenen 100 ABD doları haraç ödemesi için kadınların küpe ve yüzüklerini ya da evdeki zeytinyağını satmak zorunda kaldılar!

Aşağıda mevcut duruma ilişkin gerçekler yer almaktadır:

= Ebu Amşa’nın Haracı:

Dün akşam, Ebu Amşa’nın kardeşlerinden biri, Şiye/Şeyh el-Hadid kasabasının ve bağlı köylerin muhtarlarını özel bir toplantıda yeni bir haraç konusuyla bilgilendirdi: Gelecek sezondan itibaren, Kürtlerin yokluğunda kalan mülklerinden olan her bir zeytin ağacından – ister meyve versin ister vermesin – 40 Amerikan doları haraç alınacak. Bu miktarın yarısının şimdi, diğer yarısının ise sezon ve hasat zamanı geldiğinde ödenmesi gerekiyor. Aksi takdirde, vekil zeytinlikten çıkarılacak ve zeytinliğe el konulacak, diye tehdit etti.

“Ebu Amşa” kısa bir süre önce, kontrolü altındaki kasaba ve köylerde yaşayan her aileye 100 Amerikan doları, her ticari işletmeye 200 Amerikan doları ve her artezyen kuyusuna 300-500 Amerikan doları haraç koyma kararı aldıktan sonra; 18/08/2024 tarihinde, tümenin güvenlik güçleri, ödeme konusunda geciken “Karmitlık” – Şiye/Şeyh el-Hadid köyünden bazı sakinlere hakaret etmiş, onları dövmüş ve işkence etmiştir. Bu kişiler arasında “Bekir Reşit/Dilke ailesi /68/ yaşında, Nuri Reşit/Cuniye ailesi /40/ yaşında, Ömer Bilal Reşit /65/ yaşında, Bekir Kele /57/ yaşında” bulunmaktaydı. Bazılarının durumdan haberdar olmamalarına rağmen, ödeme konusunda gecikenler hemen ödeme yapmaya zorlandı; ve “Karmitlık = Kalan 140 Kürt aile” üzerine konulan toplam haraç miktarı yaklaşık 15 bin Amerikan dolarına ulaştı.

– 18/08/2024 Pazar günü öğle saatlerinde, Türkiye yanlısı “Mabatlı Yerel Meclisi” üyesi ve “Suriye Kürt Ulusal Konseyi” üyesi olan “Arif Muhammed Ali,” “Amşat” adına Mabatlı kasabasının sakinlerine, WhatsApp üzerinden gönderdiği bir sesli mesajla, muhtarın elinde bulunan önceden hazırlanmış isim listelerine göre her Kürt aileden 100 Amerikan doları haraç ödemelerini bildirdi ve bunun için iki saatten fazla süre tanımadı. Bu süre içinde, Amşat yaklaşık 550 Kürt aileden toplamda 55 bin Amerikan doları topladı. Ancak yerel meclis üyeleri ve muhtar bu harçtan muaf tutuldu.

– Aynı yöntemle, Amşat, Mabeta/Mabatlı ilçesine bağlı “Kantare” köyünde kalan yaklaşık 60 Kürt aileden 6 bin Amerikan doları topladı.

– Ayrıca, Mabeta/Mabatlı ilçesine bağlı “Kahre” köyünde kalan yaklaşık 170 Kürt aileden 17 bin Amerikan doları toplandı.

– Ve Mabeta/Mabatlı ilçesine bağlı “Hase/Mirkan” köyünde kalan yaklaşık 350 Kürt aileden 35 bin Amerikan doları topladı.

Ayrıca, dükkanlar, ticari ve tarımsal işletmeler, artezyen kuyuları, araçlar ve bölgelerine geri dönenlerden de haraç almaya devam ediyor.

= Keyfi Tutuklamalar:

– 05/08/2024 tarihinde, Afrin’deki ana güvenlik kontrol noktası olan ve Türk istihbaratı ile “Askeri Polis” milislerinden oluşan, Şera/Şerran ilçesine bağlı Kıtme köyü kavşağındaki kontrol noktası, Irak Kürdistan Bölgesi’nden evlerine dönen Mabeta/Mabatlı ilçesine bağlı “Hase/Mirkan” köyünden “Reber Fevzi Ahmed /46/ yaşında” adlı vatandaşı eşi ve iki kızıyla birlikte tutukladı. Beş gün sonra eşini ve çocuklarını serbest bıraktı, ancak “Reber” hala keyfi olarak tutuklu bulunuyor.

– 07/08/2024 tarihinde, “Askeri Polis” milisleri, Halep’ten köyüne geri dönen Bulbul ilçesine bağlı “Hılalka” köyünden “Mahmud Muhammed Kartel /32/ yaşında” adlı vatandaşı, eski özerk yönetimle ilişkisi olduğu suçlamasıyla tutuklayarak Afrin’deki Merata merkez hapishanesine götürdü.

– On gün önce, “Askeri Polis” milisleri, Cinderes ilçesine bağlı Tel Selur köyünde yaşayan Arap kökenli “Muhammed Derviş El-Mazi/Ebu Rafi /58/ yaşında” adlı vatandaşı, eski özerk yönetimle ilişkisi olduğu suçlamasıyla tutukladı.

= DAEŞ Hücresi:

Yerel bir kaynağa göre, 17/08/2024 Cumartesi sabahı, “Askeri Polis” milislerinden bir devriye, Afrin’in batısındaki Kafr Şil köyünde “Muhammed Süleyman/Ebu Murad“ın babasına ait el konulmuş bir eve baskın düzenledi ve üç silahlı kişiyi tutukladı, ancak iki kişi kaçmayı başardı. Bu kişiler, Deyrizor kırsalından gelmekte olup şüpheli olarak biliniyordu. “Polis,” köydeki kontrol noktasında görevli ve “Hamza Tümeni – lideri Seyf Ebu Bekir” olan milislere mensup kişiler hakkında da soruşturma başlattı. Birçok yerel medya kaynağı, hedef alınan grubun bir DAEŞ hücresi olduğunu ve liderlerinin, El-Bab şehrinde aktivist “Muhammed Abdulatif/Ebu Gannum” ve hamile eşini öldürmekle suçlanan “Hani Yakub El-Azzavi/Ebu Yakub” olduğunu doğruladı. Polis, zanlıların yanında susturuculu tabancalar ve uyuşturucu maddeler buldu.

= Kaos ve Güvenlik Kaosu:

– 18/08/2024 Pazar akşamı, Afrin’in Eşrefiye Mahallesi’nde basit bir anlaşmazlık sonucu, Halep’in kuzey kırsalındaki Hayyan kasabasından gelen bir kişi, Şam kırsalındaki Guta’dan gelen genç “Muhammed El-Merci“yi öldürdü. Bunun üzerine mahallede yaşayan Hayyanlılar ile Gutalılar arasında çatışmalar çıktı. Bu çatışmalar sonucunda birçok kişi yaralandı, bazı evler yakıldı ve baskına uğradı, yollar kapatıldı, ayrıca siviller korkutuldu ve binalar ile araçlarda hasar meydana geldi. Gerginlik ertesi güne kadar devam etti.

– 21/08/2024 tarihinde, Afrin’in Eşrefiye Mahallesi’nde Servis Caddesi üzerindeki bir manavın önünde, bir motosiklete yerleştirilen patlayıcı infilak etti ve bir kişi yaralandı, ayrıca maddi hasar meydana geldi.

= Diğer İhlaller:

– “Hüsam” ve “Ebu Rıdvan” adlı kişilerin liderlik ettiği bir milis grubu, kısa süre önce “Sultan Murat Tümeni”nden ayrılarak “Melikşah Tümeni”ne katıldı. Bu grup, Mabeta/Mabatlı ilçesine bağlı “Ayn Hecer El-Garbi” köyünü kontrol altına almış durumda ve Alu ailesine ait zeytinyağı fabrikasının binasını askeri karargah olarak kullanıyor. Köy sakinlerinden her bir hektar tarım arazisi için 75 Amerikan doları ve kayıp sahiplerinin zeytin mahsulünden %20 haraç alıyorlar.

– Şerava ilçesine bağlı “Basuta” kasabası ile “Korzele” ve “Andare” köylerinde, “Sultan Süleyman Şah Tümeni – Amşat” ve “Hamza Tümeni”nden oluşan ortak güç milisleri, gurbetteki sahiplerine ait tarım arazilerini yeniden tespit ederek, vekaletleri iptal etme, vekillerin ve akrabaların mülkiyet üzerindeki haklarını ellerinden alma amacı güdüyor. Bu mülkleri daha sonra kiralama, mahsul garantisiyle devretme veya başkalarına verme yoluna gidiyorlar.

“Ebu Amşa” ve diğer “Suriye Milli Ordusu” milis liderleri ve üyeleri tarafından işlenen ihlaller ve suçlar karşısında sessiz kalmak, insanlık ve vatanseverlik değerlerine, tüm ilahi dinlere ve yerel ile uluslararası yasalara aykırı bir tutumdur.

24.08.2024

Medya Ofisi – Afrin

Suriye’deki Kürt Demokratik Birlik Partisi – Yekiti

————————–

Resimler:

“Muhammed el-Casim,” “Seyf Ebu Bekir” ve “Hasan Hamada – Suriye Geçici Hükümeti Savunma Bakanı.”

“Hani Yakub el-Azzavi/Ebu Yakub” adlı şahıs.

Afrin şehrinin Eşrefiye Mahallesi’nde, Hayyan kasabasından gelenlerle Guta’dan gelenler arasında çıkan çatışmalar, 18/08/2024.

Afrin şehrinin Eşrefiye Mahallesi’nde motosiklet patlaması, 21/08/2024.

————-

* Çeviri, Suriye’deki Kürt Demokratik Birlik Partisi Avrupa Örgütü’nün gözetiminde gerçekleştirildi.

————-

Afrin işgal altında-299-24-08-2024-PDF

Related Articles

Back to top button