DaxuyanWergerandinالقسم الكوردي (kurdi)

Afrin işgal altında (298): Yeni haraçlar “Ebu Amşe” için, keyfi tutuklamalar, yeni orman yangınları ve zeytinlik alanlarında yangınlar, zeytinlikler ve köyler arasında askeri tatbikatlar, bombalar ve çatışmalar, bir aracın patlatılması

Arapçadan Türkçeye çevrildi*

“Ebu Amşe” ve kardeşleri ile milisleri, Kürtlere ve bölgelerine karşı suçlarına, hiçbir ahlaki, dini, siyasi veya askeri engel olmaksızın, hesap vermeden ve ceza almadan, ABD yaptırımlarından korkmadan devam ediyorlar; ne de olsa Türkiye’nin istihbaratı, hükümeti ve özellikle MHP’nin korumasını hissediyorlar ve bu korumayı görüyorlar!

Aşağıda mevcut duruma ilişkin gerçekler yer almaktadır:

= “Ebu Amşe”nin Haraçları:

Muahmmed el-Casim/Ebu Amşe” adlı “Sultan Süleyman Şah Tümeni” milislerinin lideri, her ay silah zoruyla kontrolü altındaki köy ve kasabalarda kalan yerli Kürt nüfusundan para toplamak için bir bahane ve ferman buluyor. 13 Ağustos 2024 Salı gecesi saat 12:00’de, iki araçla köye gelen maskeli silahlılardan oluşan bir devriye, Cinderes’e bağlı “Hekce” köyündeki evleri tek tek gezerek her aileden 100 Amerikan doları, her ticari işletmeden 200 Amerikan doları ve her artezyen kuyusundan 300-500 Amerikan doları haraç vermelerini ve bu parayı bir saat içinde ödemelerini emretti. Çoğu köylü, ceza görme korkusuyla hemen ödeme yaptı. Aynı tehdit edici yöntemle “Ebu Amşe”nin kardeşleri 9-12 Ağustos 2024 tarihleri arasında diğer köylerdeki sakinlere de aynı şekilde haraç vermelerini bildirdi.

Bu, Şiye/Şeyh el-Hadid nahiyesinin tamamını ve Cinderes nahiyesine bağlı “Aşkan Garbi, Marvaniye Tahtani ve Fukani, Hekce” köylerini ve çevresindeki bazı küçük köyleri kapsayan bir kampanya çerçevesinde gerçekleşti. Bu sefer dayatılan haraçların toplamının yaklaşık 500 bin Amerikan doları olduğu tahmin ediliyor. “Ebu Amşe”nin geçtiğimiz Temmuz ayında aynı belirtilen köylerden yaklaşık 120 bin Amerikan doları haraç topladığı ve yalnızca geçen zeytin sezonunda yaklaşık 27 milyon Amerikan doları kazandığı belirtiliyor. Buna ek olarak, köylerine geri dönen ailelerden, diğer tarım sezonlarından, artezyen kuyusu açmalarından, önceki özerk yönetimle ilişkisi olanlardan ve güvenlik kontrol noktalarından alınan haraçlar da var.

= Keyfi Tutuklamalar:

Bu ayın başlarında, Türk yetkilileri, “Aşune” köyü – Bulbul’dan olan 24 yaşındaki vatandaş “Muhammed Fahri Ömer”i ve eşini, kaçak yollarla Avrupa’ya göç etmeye çalışırken tutukladı. Eşini serbest bırakan yetkililer, Ömer’i kişisel belgelerinden yoksun bir şekilde Bab el-Selame sınır kapısı üzerinden tek başına Suriye’ye geri gönderdi. Ömer, burada “El-Cephe el-Şamiye/Şam Cephesi” milisleri tarafından tutuklandı ve bir tanıdığının aracılığıyla 3500 Amerikan doları fidye karşılığında birkaç gün sonra serbest bırakıldı.

3 Ağustos 2024 tarihinde, “Raju Askeri Polisi” milisleri, “Adama” köyü muhtarı 63 yaşındaki “Adnan Muhammed Ali Hacı“yı ve 20 yaşındaki oğlu “Ali“yi, köyü ve çevredeki köylerdeki orman yangınlarının söndürülmesi talebinde bulunmaları üzerine tutukladı. Ertesi gün serbest bırakıldılar.

6 Ağustos 2024 tarihinde, “Feylak el-Şam” milisleri, “Raju”ya bağlı “Meydan Akbes” kasabasından 60 yaşındaki engelli vatandaş “Zekeriya Ahmed Horu“yu ve 22 yaşındaki yeğeni “Ziyad Mustafa Horu“yu, sınırdan insan kaçakçılığı yapmak suçlamasıyla tutukladı. O sırada, sınır yakınındaki arazilerde koyunlarını otlatıyorlardı. İkisi de akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

= Orman Kesimi ve Yangınlar:

Şu anda, Bulbul kasabasının güneydoğusunda 1 km mesafede, “Firket El Hamza/Hamza Tümeni” milisleri, daha önce kesilen orman ve zeytin ağaçlarının geriye kalan kütüklerini ağır makinelerle söküyor.

Geçtiğimiz Haziran ayının başlarında, Bulbul ve Raju nahiyeleri arasında yer alan yaklaşık 4 bin hektarlık Hawar Dağı doğal ormanında büyük yangınlar çıkmış ve bu yangınlar üç gün boyunca devam etmiştir. Yangınlar neredeyse her gün bir başka noktada tekrar başlamış ve ormanın yaklaşık %50’si (yaklaşık 2 bin hektar) yanmıştır. 13 Ağustos 2024’te, dağın eteğinde yer alan “Çe/El-Cebeliye” köyünün 2 km güneyindeki “Poz Meşmeş” mevkiinde yangın çıkarıldı. Yangının şiddeti ve rüzgarın etkisiyle, köy halkından merhum Muhammed Ali Hamo’nun çocuklarına ait yaklaşık 125 zeytin ağacı, aralarında kuru ot olmamasına rağmen, yanarak kül oldu.

14 Ağustos 2024 tarihinde, Raju’ya bağlı “Meydana” köylerinin kuzeyindeki “Baife Dağı” ormanının kalan kısmında yeni yangınlar çıkarıldı. Köy sakinlerinden bazıları yangını söndürdü, ancak bu esnada ne Türk işgal güçlerinden ne de onlara bağlı milislerden kimse yardım etmedi. Bu kez komşu “Kusa” köyü sakinleri yangını söndürmeye katılmadı, çünkü 27 Temmuz 2024 tarihinde ormanda geniş çapta çıkarılan yangını söndürdükleri ve bu olayla ilgili fotoğraf ve videolar yayınladıkları için “Raju Askeri Polisi” milisleri tarafından sorgulanmış ve uyarı almışlardı. Aynı şeyi bir daha yapmamaları konusunda uyarıldılar.

Bilindiği üzere, “Semala – Meydana” köyünde “Feylak el-Şam” milisleri adına faaliyet gösteren iki büyük kömür üretim merkezi bulunmaktadır.

– Suriye Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) ekiplerinin 15 Ağustos 2024 tarihinde “Baflon” köyü – Şera/Şeran’da zeytinlik alanlarında çıkan bir ot yangınını söndürdüğünü açıkladı. Yapılan incelemeler sonucunda, bu alanların köy halkından “Şeyho’nun oğulları İsa ve Saadu Sido”ya ait olduğu ve 2018 yılında zorla köylerinden göç ettirilmelerinin ardından Halep’te vefat ettikleri ortaya çıktı. Araziler, milisler tarafından ele geçirilmiş olup, ihmalkarlık ve zayıf tarımsal hizmetler nedeniyle kuru otlar tüm arazileri kaplamıştı.

= Askeri Tatbikatlar:

Afrin’in köy, kasaba ve şehirlerini kontrol altına aldığından beri, “Suriye Milli Ordusu” milisleri, karargahlarını, üslerini ve askeri tatbikatlarını yerleşim yerleri, tarım arazileri ve ormanlık alanlar içinde gerçekleştirmektedir. Bu faaliyetler, bu bölgelerde çeşitli şekillerde zarara yol açmayı amaçlamaktadır. Örneğin:

– 10 Ağustos 2024 tarihinde, “Al Jazeera – Suriye” Facebook sayfasında “Afrin’de bir Suriyeli muhalif gruba ait gerçek mermi ile yapılan tatbikatlar” başlığıyla bir video yayımlandı. Yapılan araştırmalara göre bu görüntülerin, “Livaa Samarkand/Samarkand Tugayı” milislerine ait olduğu ve liderliğini “Sair Maruf/Ebu Abdo” adlı kişinin yaptığı tespit edilmiştir. Tatbikatlar, Cinderes’e bağlı “Kafr Safra” kasabasının kuzeyindeki “Sibilye” mevkiindeki zeytinlikler ve ormanlık alanlarda, yerleşim yerlerine yakın bir bölgede gerçekleştirilmiştir.

– Aynı tarihte, “Sultan Süleyman Şah Tümeni – Amşatlar” ve “Hamza Tümeni” milislerinden oluşan ortak güçler, Şiye/Şeyh el-Hadid nahiyesindeki zeytinlikler ve ormanlık alanlarda askeri tatbikatlarına ait bir video yayımladı.

= Kaos ve Güvenlik Kaosu:

Silahların yayılması, taşınması ve kullanılmasındaki kaos ortamında:

Yaklaşık on gün önce, “Sultan Süleyman Şah Tümeni – Amşatlar” milislerinin kontrolündeki “Kahra” köyü – Mabetli/Mabata yakınlarındaki birkaç havan mermisi köy çevresine ve evlerin yakınına düştü. Bu durum, köy halkı arasında büyük bir panik yarattı ve maddi ve insani zararlara yol açabilirdi. Yapılan incelemelerde bu havan mermilerinin, “Mabetli/Mabata” bölgesindeki “Ruta” köyünde bulunan “Livaa Samarkand/Samarkand Tugayı” milisleri tarafından, muhtemelen güneydeki dağlarda yaptıkları tatbikatlar sırasında rastgele ateşlendiği ortaya çıktı.

12 Ağustos 2024 tarihinde, Afrin şehir merkezinde, iki silahlı grup arasında gündüz vakti, sivil halkın ve araçlarının arasında, şehir girişindeki ana caddede Kazan Fırını (eski adıyla Cebel Fırını önünde) otomatik silahlarla çatışma çıktı.

– 14 Ağustos 2024 tarihinde, Afrin’deki Raju Caddesi üzerinde, eski gümrük binasının yakınındaki bir yan sokakta, bir cip aracına yerleştirilen bir patlayıcı infilak etti. Patlamada can kaybı yaşanmazken, patlayan araç ve sokakta park halinde bulunan başka bir cip maddi hasar gördü.

= Diğer İhlaller:

– “Şerra/Şeran” bölgesindeki “Dersivan” köyünde evlere el koyan silahlı kişiler, Türkiye’den zorla göç ettirildikten sonra köylerine dönen altı Kürt aileye ait evleri boşaltmakta direniyor ve bunun karşılığında haraç talep ediyorlar. Bu kişiler, 2018’de köy işgal edilirken evlere zorla girdiklerinde, bu evlerdeki tüm eşyaları, mobilyaları, aletleri ve erzakları çalmışlardı.

Afrin’de dayanılmaz bir trajedi yaşanıyor; başıboş milisler, medya karartması ve siyasi çıkmaz… Doğa, günlük saldırıların baskısı altında inlerken, insanlar ise haksızlıklardan şikayet ediyor ama duyan yok.

17.08.2024

Medya Ofisi – Afrin

Suriye’deki Kürt Demokratik Birlik Partisi – Yekiti

————————–

Resimler:

  kardeşler “Muhammed el-Casim/Ebu Amşe” ve “Velid el-Casim”, lakabıyla “Seyf”.

13/08/2024 tarihinde Raju’ya bağlı “Çe/El-Cebeliye” köyünde, merhum Muhammed Ali Hamo’nun oğullarına ait zeytinlikte yanan ağaçlar.

14/08/2024 tarihinde Raju bölgesindeki “Baife Dağı” ormanında yangın çıkarılması.

15/08/2024 tarihinde Şera/Şerran bölgesine bağlı “Baflon” köyünde, merhum “İsa ve Saadu Sido Şeyho’nun oğulları”na ait zeytinlikte çıkan yangın.

10/08/2024 tarihinde Al Jazeera Suriye’den bir video kesitinde, Cinderes’e bağlı Kafr Safra’nın kuzeyindeki “Sibilye” mevkiinde, zeytinlikler ve ormanlık alanlar arasında “Livaa Samarkand/Samarkand Tugayı” milislerinin askeri tatbikatları.

10/08/2024 tarihinde yayımlanan bir videoda, Şiye/Şeyh el-Hadid bölgesindeki zeytinlikler arasında ortak güç milislerinin askeri tatbikatları.

12/08/2024 tarihinde Afrin şehrinde, Kazan Fırını (eski adıyla Cebel Fırını) önünde silahlı çatışmalar.

14/08/2024 tarihinde Afrin şehrindeki eski gümrük binasının yakınında/ana caddede bir cip aracının patlatılması.

————-

* Çeviri, Suriye’deki Kürt Demokratik Birlik Partisi Avrupa Örgütü’nün gözetiminde gerçekleştirildi.

————

Dosyayı indirmek için buraya tıklayınız:

Afrin işgal altında-298-17-08-2024-PDF

Related Articles

Back to top button