DaxuyanWergerandinالقسم الكوردي (kurdi)

Afrin işgal altında (295): Ağır haraçlar ve Ebu Amşe’nin yeni ihlalleri, dört Kürt tutuklunun altı yıl boyunca kaybolması, Sarsin ormanında yangınlar, Türkiye’den sınır dışı edilen bir gencin öldürülmesi, bir Kürt’ün haraç ödemek için zeytin ağaçlarını satması ve diğer mülklere el konulması

Arapçadan Türkçeye çevrildi*

Muhammed el-Casim/Ebu Amşe, Şiye/Şeyh el-Hadid kasabasında taraftarları önünde Amerika Birleşik Devletleri ile alay etmek ve küçümsemek amacıyla tabancasıyla havaya ateş açarak yanındaki hatibinden “TIZZ Amerika/Kahrolsun Amerika” ifadesini tekrarlamasını teşvik ederken, Amerika Birleşik Devletleri’nin 17 Ağustos 2023’te kendisine, kardeşine, Türkiye’deki otomobil şirketine ve milis gücü “Sultan Süleyman Şah Tümeni – Amşatlara” ve ortağı “Seyf Ebu Bekir” ve milis gücü “Hamza Tümeni”ne yaptırım uyguladığını açıklamasının hemen ardından, Türk istihbaratının teşvik ve korumasını, Türk Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Başkanı Devlet Bahçeli’nin ve diğer Türk yetkililerin gizli ve açık desteğini aldığı sürece ağır ihlaller ve suçlar işlemeye devam etmeye kararlıydı!

Aşağıda mevcut duruma ilişkin gerçekler yer almaktadır:

= Ebu Amşe’nin Haraçları:

1987 doğumlu olan Muhammed Hüseyin el-Casim, namı diğer Ebu Amşe, Hama’nın kuzeybatısındaki Sukaylabiya bölgesinde, Cusse köyünde doğmuştur, “Ortak Güç – Amşat ve Hamzat Tümenleri”nde “Seyf Ebu Bekir” ile birlikte ve “Fahim İsa“nın liderliğindeki “Sultan Murat Tümeni” milislerinin yanında yer almaktadır. Üçü ve çoğu mensupları Türkmen kökenli olup, doğrudan Türk desteğiyle güçlenmekte ve kontrolleri altındaki alanları genişletmektedirler, özellikle son dönemde Türkiye karşıtı protestoların ardından “Suriye Ulusal Ordusu”nun diğer milisleri pahasına güç kazanmaktadırlar!

Ebu Amşe’nin kontrolü altındaki köyler ve kasabalar sıkı güvenlik önlemleri altındadır ve özellikle yerli Kürt sivillere karşı sert muamele görmektedir ve son zamanlarda, yeni bahanelerle yüksek haraçlar dayatılmıştır.

Bunlardan bazıları şunlardır:

Mabatlı kasabasında (yaklaşık 500 aile) her Kürt aileden 200 Türk lirası toplanmış ve yaklaşık 100 bin Türk lirası = 3 bin Amerikan doları elde edilmiştir.

Mabatlı kasabasının “Kantare” köyünde (yaklaşık 50 aile) her Kürt aileden 300 Türk lirası toplanmış ve yaklaşık 15 bin Türk lirası = 500 dolar elde edilmiştir.

Mabatlı kasabasının “Kohre” köyünde (yaklaşık 130 aile) her Kürt aileden sumak mevsimi bahanesiyle 100-300 Amerikan doları toplanmış ve toplamda yaklaşık 25 bin dolar elde edilmiştir.

– Şiye/Şeyh el-Hadid kasabasında her zeytinyağı fabrikası sahibinden (yaklaşık 20 fabrika) 2 bin Amerikan doları toplanmış ve 40 bin dolar elde edilmiştir.

(Şiye/Şeyh el-Hadid kasabası, merkez ve ona bağlı köyler ile “Aşkan Garbi, Merwaniye Tahtani ve Fukani, Heyce” köyleri – Cinderes) ve çevresindeki bazı küçük köylerdeki her muhtardan (yaklaşık 25 muhtar) 2 bin dolar toplanmış, yani toplamda 50 bin dolar elde edilmiştir ve bir kısmı toplanmış olup, geri kalanı için çalışmalar devam etmektedir, muhtarlar, Kürtlerden ve mal sahiplerinin vekillerinden bu paraları toplamakla görevlendirilmiştir.

Ayrıca, Ebu Amşe milislerinin sadece geçen yılki zeytin hasadından yaklaşık 27 milyon Amerikan doları haraç topladığı belirtilmektedir.

Ayrıca Amşat grubu şu faaliyetlerde bulunmaktadır:

Mart 2018’den bu yana eski özerk yönetimle ilişkili olmakla suçlanan ve daha önce güvenlik güçleri tarafından sorgulanan, işgal yargısının hükümlerine ve para cezalarına maruz kalan, durumu düzeltilmiş olmasına rağmen yeniden şantaj yapmak ve 1-3 bin dolar fidye talep etmek amacıyla kontrolü altındaki köylerde yaşayan Kürt sakinleri çağırmaktadır.

Halep, Şahba bölgesi ve Türkiye işgali ve nüfuzu altında olmayan diğer Suriye bölgelerinden evlerine dönen her kişiden 6 bin dolar ve Türkiye’den gönüllü olarak veya zorla sınır dışı edilen ya da Suriye dışından gelen her kişiden 3 bin dolar talep edilmektedir.

Dönen kişinin mülklerinin geri verilmesi, ancak kişisel haraç alındıktan ve durumu “Amşat” ve “Türk istihbaratı” tarafından ayrı ayrı güvence altına alındıktan sonra gerçekleştirilir ve her bir zeytin ağacı için 35 dolar (yokluk haracı) talep edilir; bu, “Hekçe” köyüne – Cinderes’e dönen “Mustafa Kero Mehi” adlı vatandaşla olduğu gibi, o ve çocukları tutuklanmış ve mülklerinin iadesi için büyük meblağlar talep edilmiştir.

Yakın zamanda, Şiye/Şeyh el-Hadid’deki “Ankale” köyünde Kemal Saado’nun çocuklarına ait dört dükkandan ikisine el konulmuştur.

Bütün bunlar acımasızlık ve küstahlıkla yapılmakta, muhtarlar bildirimler ve para toplama için kullanılmakta ve çoğu zaman Kürtler emirleri kısa süre içinde, bazen aynı gün öğleden sonra ile akşam arasında yerine getirmeye zorlanmaktadır. Emirleri ihlal eden veya itiraz eden herkes hakarete, dayak ve haraç miktarının artırılmasına maruz kalmaktadır.

Vatandaşların, özellikle Kürtlerin ve yeni gelenlerin, kadınlara yönelik cinsel taciz ve tecavüz gibi onurlarına yönelik saldırılar ise “Ebu Amşe” ve kardeşleri ile milis liderleri tarafından sıkça yapılmakta, ancak mağdurlar bu saldırıları, daha fazla zarar görmekten ve rezil olmaktan korktukları için gizli tutmaktadır.

= Türkiye’ye Sadık Dört Kürdün Altı Yıl Boyunca Tutuklanması ve Kaybolması:

Birçok kaynaktan, biri “dört tutuklu Kürt“e yakın ve diğeri yerel olan kaynaklardan alınan bilgilere göre, Fransa’da bulunan Leilon Mağdurları Derneği’nin yöneticisi olan aktivist Longin Abdo’nun 8 Temmuz 2024 akşamı Rudaw kanalına yaptığı açıklamada ve kendisinin de aynı gizli cezaevinde olduğu, onların tutuklanmasının başlangıcında 2018 yılının ortalarında ve bu ay sosyal medya sayfalarında yayınlanan haberlerden şunlar ortaya çıkmıştır:

(35 yaşındaki Ebu el-Macıd komele lakaplı Susenbat köyünden, Bab bölgesinden Mesud İbo ve 30 yaşındaki Ebu Meryem el-Afrini Celeme köyünden, Afrin bölgesinden İsa Arif Kedlo), 2018 yılının ilk çeyreğinde Afrin’e yönelik saldırı ve işgal sırasında “Suriye Ulusal Ordusu” milislerinin saflarında yer aldılar ve öncesinde “Devrim Koordinasyonları ve Özgür Suriye Ordusu” ile birlikteydiler.

(27 yaşındaki Kasım Arif Kedlo) İsa’nın kardeşi ve (21 yaşındaki Halid Sabri Kedlo) İsa’nın yeğeni, eski özerk yönetimle ilişki içindeydiler ve savaşlar bittikten sonra köyleri Celem’e geri döndüler ve akrabaları İsa’nın yanında durdular.

Mart 2018’de Afrin’in işgalinden sonraki aylarda, Türk yetkilileri tarafından Afrin’in işgaline katılan “Kürt” olarak tanımlanan silahlı gruplar dağıtıldı, safları dağıtıldı, bazı liderleri tasfiye edildi ve diğerleri tutuklandı, böylece hiçbir izleri kalmadı. “Sayıları altı taburdu ve Suriye Kürt Ulusal Konseyi ile bağlantılıydılar” dediği sırada “Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu” temsilcilerinden “Fuat Aliko” tarafından yapılan açıklamaya göre.

Dördü (Mesud, İsa, Kasım, Halid – o sırada reşit değildi /16 yaşında/), Haziran 2018’de etnik kimlikleri nedeniyle ve Afrin halkına sempati duydukları için tutuklandılar ve onlara YPG ile iletişim kurma suçlaması atıldı.

Türkiye yanlısı milisler ve istihbarat tarafından yönetilen gizli Havar Kilis cezaevinde, diğer Kürt tutuklularla birlikte zorla kaybedildiler ve dış dünya ile hiçbir temas kuramadılar. Altı yıl süren tutukluluklarının ardından bu ayın 4 Temmuz’unda Rai kasabasındaki cezaevine transfer edildiler ve mahkemeye çıkarıldılar ve bu süre zarfında ağır işkenceye, aşağılayıcı ve zalim muameleye maruz kaldılar ve zorla itiraflar aldılar.

= Orman Yangınları:

Her zamanki gibi, 15 Temmuz 2024 Pazartesi günü, Geliyê Sarisînê – Sarsin Dağı Vadisi’nin başlangıcındaki doğal ormanlık alanda, Hubka ve Atmana köyleri arasında, Raju nahiyesinde yangınlar çıktı, halkın söylediğine göre, fail Şam kırsalındaki Guta’dan gelen “Ebu Ali” olarak bilinen hırsızdı, “Suriye Sivil Savunma” ekiplerinin yedi saatlik kesintisiz çalışmanın ardından yangınları söndürdüğünü ve yaklaşık 300 dönümlük ormanın yandığını doğruladı.

= Kaos ve Güvenlik Kaosu:

17 Temmuz 2024 Çarşamba sabahı, halk, Şera/Şerran nahiyesindeki “Harrabe Şerra” köyü ile “Meydan Akbez” kasabası arasındaki yolda, üzerinde yanık izleri olan öldürülmüş bir genç cesedi buldu. “Suriye Sivil Savunma” ekipleri, cesedi Afrin’deki adli tıp birimine taşıdı, ve birkaç kaynağa göre, cesedin, 1999 doğumlu, Halep’in doğusundaki Sefire kentinden “Muhammed Afif el-Osman“a ait olduğu belirlendi. Cesedinin bulunmasından birkaç gün önce, ailesine yeniden katılmak için kaçak yollarla Türkiye’ye geçmeye çalışıyordu, çünkü öldürülmeden iki hafta önce Türkiye’den zorla sınır dışı edilmişti.

= Diğer İhlaller:

– Bılbıle nahiyesinin “Ebla” köyünün sorumlusu, “Hamza Tümeni” milislerinden, köylülerinden “Mustafa Bekir Hasan Ose“ye (30 yaşında) 6 bin Amerikan doları haraç kesti ve Kurban Bayramı’nda 500 dolar daha ekledi, ona, yıllar önce Irak Kürdistanı’nda PKK yanlıları tarafından düzenlenen Newroz kutlamasına katıldığına dair sahte suçlamalarla tehdit etti. Oysa ki Mustafa fakir bir adam olup, bu haraçları ödemek için 35 zeytin ağacını satmak zorunda kaldı.

– “Feylak El Şam” milislerinden biri olan “Ebu Esad Dibo“, “Muhammed Abdulkadir Kanbar” ve “Şerif Halil İsmail” adlı vatandaşlara ait iki evi (villayı) ve zorla göç ettirilen Meydana köyünden (Raju) binlerce zeytin ağacı ve üzüm bağını ele geçirdi. 2018’de bölgenin işgal edilmesinden bu yana Kürtlerin kalanlarını, el konulan bu tarlalarda ücretsiz çalışmaya zorladı ve her yıl olduğu gibi asma yaprağı ve sumak sezonunda haraçlar koydu.

“Ebu Amşe”nın işlediği insan hakları ihlallerinin ve skandallarının yanı sıra, ırkçı Türk milliyetçiliği de gizlemiyor, Osmanlıcılığı, Türk bayrağını ve Erdoğan’ı lider olarak gururla sahipleniyor. Erdoğan’ın emirlerini Suriye içinde ve dışında her yerde uyguluyor ve Türk kuvvetleriyle birlikte savaşmanın altını çiziyor. Ayrıca, Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs’ı işgalini kutluyor ve Türk milliyetçi hareketinin önde gelen liderleri ve Bozkurtlar örgütüyle görüşmelerde bulunuyor.

20.07.2024

Medya Ofisi – Afrin

Suriye’deki Kürt Demokratik Birlik Partisi – Yekiti

————————–

Resimler:

Muhammed el-Casim, 21 Ağustos 2024’te Şeye/Şeyh el-Hadid kasabasındaki bir festivalde destekçileri önünde “TIZZ Amerika/Kahrolsun Amerika” sözünü söylemeleri için bir konuşmacıyı teşvik ederken tabancasından havaya ateş etti.

Muhammed el-Casim ve Seyf Ebu Bekir, 16 Temmuz 2024’te Ankara’da Türk Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile birlikte.

Muhammed el-Casim ve Seyf Ebu Bekir, 17 Temmuz 2024’te hapisten Erdoğan’ın affıyla çıkan Türk mafyasının önde gelen isimlerinden ve Bozkurtlar örgütünün liderlerinden Alaattin Çakıcı ile birlikte. Fotoğraf, “Alaattin Çakıcı”nın X platformundaki sayfasından.

Muhammed el-Casim ve Seyf Ebu Bekir, Bozkurtlar örgütünün ve Türk milliyetçi hareketinin önde gelen isimleriyle birlikte.

Muhammed el-Casim, Bozkurtlar örgütünün liderlerinden Yusuf Ziya Arpacıoğlu ile ve “Suriye Ulusal Ordusu” milislerinin diğer liderleriyle birlikte.

Raju nahiyesinde, Geliyê Sarisînê – Sarsin Dağları’ndaki ormanda yangın, 15 Temmuz 2024.

“Suriye Sivil Savunma” tarafından “Muhammed Afif el-Osman” adlı gencin cesedi, bulunduğu yerden Afrin’deki adli tıp birimine nakledildi.

————-

* Çeviri, Suriye’deki Kürt Demokratik Birlik Partisi Avrupa Örgütü’nün gözetiminde gerçekleştirildi.

————

Dosyayı indirmek için buraya tıklayınız:

Afrin işgal altında-295-20-07-2024-PDF

Related Articles

Back to top button