DaxuyanWergerandinالقسم الكوردي (kurdi)

Afrin işgal altında (304): Yaşlı bir kadına saldırı, haraçlar ve zeytin hasadından 100 milyon doları aşan hırsızlıklar, keyfi tutuklamalar, silah taşıma kaosu

Arapçadan Türkçeye çevrildi*

Zeytin hasadı sezonunun yaklaşmasıyla birlikte, Türk istihbaratının talimatları doğrultusunda, “Suriye Milli Ordusu”na bağlı tüm milisler – istisnasız – zeytin sezonunun genel ürününden mümkün olan en büyük payı yağmalamak için harekete geçiyor. Zeytin, Afrin bölgesi halkının ana geçim kaynağını oluşturuyor. Milyonlarca ağaç, yokluklarından yararlanılan mülk sahiplerinin milyonlarca zeytin ağacına el konulması, her bir ağaç için 1-35 Amerikan doları haraç alınması ve meyvelerin geniş çapta yağmalanması gerçekleşiyor. Ürünlere yönelik geniş çaplı hırsızlıklar, 2018 yılından itibaren artan bir ivme ile gerçekleştirilen planlar ve tedbirler doğrultusunda yapılıyor. Mevcut sezondan çalınan paranın 100 milyon ABD dolarını aşacağı tahmin ediliyor ve bu paranın çoğu söz konusu milislerin liderlerinin ceplerine gidiyor. Bir kısmı ise Suriye Muhalefeti – Müslüman Kardeşler ve geçici hükümetindeki yetkililere hediye olarak veriliyor. Bu milisler, çoğunluğu Araplar ve Türkmenler olan diğer Türk işgali altındaki bölgelerde (Azez, Bab, Cerablus) zeytin ve diğer hasatlara haraç veya el koyma işlemi uygulamıyor!

Aşağıda mevcut duruma ilişkin gerçekler yer almaktadır:

= Yaşlı kadına saldırı:

02/10/2024 gecesi, Cinderes’in “Calame” kasabasının merkezindeki evine baskın düzenlendikten sonra, üç genç (biri kasabadan, ikisi sonradan getirilenler) yalnız yaşayan 70 yaşındaki Kürt kadını “Fidan’ı” (rahmetli Berkat Hemoşo’nun dul eşi, kendisi altı ay önce vefat etmişti) soygun amacıyla ağızını kapatıp ellerini bağlamaya çalıştılar. Ancak kadın uykusundan uyanarak direnip bağırdı, bu yüzden şiddetli bir şekilde dövüldü ve yüzünde, ellerinde morluklar, yaralar ve ezilmeler meydana geldi. Hırsızlar kaçmayı başardı, ancak yaşlı kadın onlardan birini tanıdı ve “Askeri Polis” milislerine şikayette bulundu. Ertesi gün saldırganlar yakalanarak suçlarını ve diğer hırsızlıklarını itiraf ettiler.

Dört yıl önce başka hırsızlar, aynı evden çiftin yokluğunda 6 milyon Suriye lirası ve diğer eşyaları çalmışlardı.

= Zeytin Sezonu:

Silahlı milisler ve sonradan getirilenler, istedikleri zaman, yerde ve şekilde zeytin çalmakta özgürken; milislerin güvenlik ve ekonomi birimleri, bölge halkı için hasat zamanlarını, meyvenin olgunlaşmadığı bahanesiyle belirliyor. Hasat yapmalarına ancak kendilerinin izniyle, arazilerin sahipliğini inceledikten, haracını topladıktan ve vekilleri devre dışı bırakarak vekaletleri iptal ettikten sonra izin veriyorlar. Ayrıca, vefat edenlerin mirasçılarına ait payları ayırıp, iki yıllık hizmet ve masrafları dikkate almadan kayıp kişilerin mülklerine el koyuyorlar.

Yağma Örnekleri:

Her milis/fırka, kendi kontrol ettiği bölgedeki zeytinlerin başka bir fırkanın kontrol alanındaki zeytinyağı fabrikasına taşınmasını engelliyor. Hatta eğer kendi özel tesisleri varsa, çiftçileri zeytinlerini orada işlemeye zorluyor, böylece yağdan, zeytinden ve mümkün olan her şeyden daha fazla haraç alabiliyorlar.

25/09/2024 tarihinde paylaşılan bir videoya göre, Afrin şehrinin doğusundaki “Kibar” köyü yakınlarındaki bir zeytinlik sahibi, “Mu’tasım Tugayı” milislerinin kontrol ettiği bölgede, yirmi ağacının tamamındaki meyvelerin çalındığını açıklıyor.

Bu ayın başında “Simala – Meydana” köyünden (Raju) vatandaşlar “Muhammed Haydar Hiro, Fethi Haydar Hiro, Muhammed Ahmed Moho, Mustafa Ahmed Bekir, Şaban Şeyho, Müslim Osman, Alife Ramazan Hüseyin, Ömer Ahmed Koto” Raju’daki “yerel meclis başkanına” bir şikayette bulundu (dilekçe örneği ekli). Şikayette, zeytin ve üzüm ağaçlarının arasında kurulan otuzdan fazla çadırda yaşayan getirilen kişiler, mahsulleri çaldıkları gibi hayvanlarını da gelişi güzel otlatarak büyük zararlara neden olduklarını belirtiyorlar. Karşılarına çıktıklarında ise tehdit ve gözdağı ile cevap aldıklarını ifade ediyorlar. Ayrıca, şikayetlerinde bazı saldırganların isimlerini “Hamude Halebi, Bassam ve ailesi, hırsızlık çetelerini kuran Ebu Ali Sirin ve Ebu Hüseyin” olarak belirtiyorlar, ancak sonuç alınamıyor!

Afrin şehrinin batısındaki “Kundi Mazın” köyünde, “Hamzat Tugayı” milisleri tüm vekaletleri iptal etti ve kayıp kişilere ait zeytinliklere el koydu. Bu zeytinliklerde iki yıl boyunca hiçbir tarım hizmeti masrafı ödemeden meyve toplama ekipleri gönderdi. Bu yıl köye dönen mülk sahiplerinin zeytinliklerinden elde edilen ürünün %50’sine el koyarken, mevcut olanların zeytin ağaçlarından da her bir ağaç için 2 Amerikan doları haraç talep ediyor. Bölge dağlık olup, ağaçlar küçük boyutludur.

Cinderes’e bağlı ” Gavrıka” ve “Fakira” köylerinde, “Hamzat Tugayı”, zorla Suriye’nin diğer bölgelerine göç ettirilen kişilere ait tüm zeytinliklere el koyup, iki yıllık masrafları göz ardı ederek hasada başladı. Göçmenlerin tarlalarından elde edilen ürünlerin %40’ını haraç olarak alırken, mevcut olanların zeytin ağaçlarından meyve veren her ağaç için 2 Amerikan doları, az verimli ağaçlar için ise 0.5 Amerikan doları haraç talep ediyor. Bu kararı uygulamak için bir komite kurdular.

Şerava’ya bağlı “Korzile” köyünde, “Sultan Süleyman Şah Tugayı – Amşat” milisleri, kayıp kişilere ve vefat edenlerin kayıp mirasçılarına ait zeytinlikleri ayırmaya ve bunlara el koymaya devam ediyor. Aynı zamanda diğer zeytinliklere de haraç uyguluyorlar.

Türk hükümetinin feshetme kararı sonrası belirsiz akıbetleri nedeniyle, “Livaa Sukur Al Şamal” milisleri, on gündür kontrol ettikleri (Bile, Ahmed Mesto, Kızılbaş, Sarencak, Dirakliya, Üç Şeyhurz, Abudan, Zariye, Kordo) köylerinde, el koydukları zeytinliklerden hasadı hızlandırıyor. Milisleri ve onlara sadık getirilen kişiler, gece gündüz zeytinlik sahiplerinin gözleri önünde, bu köylerin zeytinliklerinden geniş çaplı hırsızlıklar yapıyorlar, ancak sahipleri onları engelleyemiyor ya da şikayette bulunamıyorlar.

Göçmen kamplarının yoğunluğu nedeniyle, Cinderes şehri çevresindeki zeytinliklerden çalınan ürün miktarı %30’u aşmış durumda. Özellikle kadınlar ve çocukları tarafından yapılan bu hırsızlıklar karşısında bekçiler onları durdurmaya cesaret edemiyor, çünkü kendilerine saldırı suçlaması uydurulmasından korkuyorlar. Aynı zamanda milisler, zeytinlik sahiplerinin 15/10/2024 tarihine kadar hasat yapmalarını yasaklıyor.

Son zamanlarda, “Amşat” milislerinin “Termuşa” köyü (Şiyê/Şeyh el-Hadid) kavşağındaki silahlı kontrol noktasının sorumlusu olan “Mucib/Ebu Ahmed”, geçtiğimiz yıl olduğu gibi (zeytin hasadı sezonundan aldığı binlerce dolarlık haraçlar ve hırsızlıklar), köy halkını kendi zeytinliklerine gitmelerine izin vermek için yeni haraçlar ödemeye zorladı. Köylüler bu talebi reddettiğinde, adamları ve aileleriyle birlikte büyük çapta zeytin hırsızlığına girişti. Bu hırsızlıkların bazıları “İdris Hemo Reşki, Halil Nuri, Fethi Hebeş, Muhammed Veliko, İsam Aslan Hasan, Hikmet Muhammed Yusuf, Haydar Cemil” gibi kişilere ait zeytinliklerde gerçekleşti. Ayrıca, köy “Sultan Mehmed Fatih Tugayı” milislerinin kontrolü altında olmasına rağmen, vatandaşlar “Hasan Emin, Muhyiddin Hasan, özel gereksinimli Hamude Hoce” şiddete, işkenceye ve silah tehdidine maruz kaldı.

= Keyfi Tutuklamalar:

10/10/2024 Perşembe sabahı, “Askeri Polis” milisleri, Cinderes şehrindeki mühendis “Nuri Mustafa Seydo“nun (60 yaşında) evine baskın düzenledi ve eski özerk yönetimle ilişkisi olduğu suçlamasıyla onu tutukladı. Hâlâ keyfi olarak tutuklu bulunmaktadır.

Yaklaşık iki ay önce, Türk istihbaratı ve “Askeri Polis” milisleri, Raco kasabasındaki “Sivil Polis” milislerinde çalışan “Şeyh” köyü sakini “Kolin Muhammed Şeyh Abdi“yi (28 yaşında) zorunlu askerlik hizmetini eski özerk yönetim döneminde yaptığı bahanesiyle işyerinden tutukladı. Onu Afrin şehrindeki Marate merkezi hapishanesine götürdüler ve hâlâ keyfi olarak tutuklu bulunmaktadır.

= Kaos ve Güvenlik Kaosu:

06/10/2024 Pazar akşamı, Bülbül kasabasına bağlı “Naza” köyünde yaşayan ve “Şam Kolordusu” milislerinden olan iki genç arasında çıkan bir kavga sonucunda, gençlerden biri diğerine, Halep’in güney kırsalından gelen “İbrahim Şibli”ye, Kalaşnikof tüfeğiyle ateş açarak onu öldürdü ve ardından kaçtı.

Planlı açlık politikası ve çeşitli tacizler, Türk işgali tarafından istihbarat, çeşitli kurumlar, milisler, yerel meclisler, geçici hükümet ve muhalefet Suriyeli koalisyon gibi çeşitli araçlarla uygulanan, Afrin’deki (Kürt) yerel halkın daha fazla göç etmesini sağlamak ve geri dönmek isteyenlerin umutlarını kırmak amacı taşımaktadır.

12.10.2024

Medya Ofisi – Afrin

Suriye’deki Kürt Demokratik Birlik Partisi – Yekiti

————————–

Resimler:

25/09/2024 tarihinde Afrin şehrinin doğusundaki “Kibar” köyü yakınlarındaki bir zeytinlikte gerçekleşen zeytin hırsızlığına dair yayımlanan bir video.

Raju’daki “Simala-Meydana” köyünün bazı sakinleri tarafından zeytin hırsızlığı ve aşırı otlatma ile ilgili yapılan şikayet.

11/10/2024 tarihinde Bülbül’deki “Kızılbaş” köyü yakınlarındaki bir zeytinlikte gerçekleşen zeytin hırsızlığına dair yayımlanan bilgiler.

————-

* Çeviri, Suriye’deki Kürt Demokratik Birlik Partisi Avrupa Örgütü’nün gözetiminde gerçekleştirildi.

———

Dosyayı indirmek için buraya tıklayınız:

Afrin işgal altında-304-12-10-2024-PDF

Related Articles

Back to top button