DaxuyanWergerandinالقسم الكوردي (kurdi)

Afrin işgal altında (303): Türk Askeri Ziyareti, Zeytin Sezonunda Hırsızlık ve Haraç, Keyfi Tutuklamalar, Afrin’de Hatay Müftüsü, Orman Yangınları, Gerginlik ve Çatışma

Arapçadan Türkçeye çevrildi*

Türk Savunma Bakanlığı, “X” platformu üzerinden, 2/10/2024 tarihinde Türk Kara Kuvvetleri Komutanı Selçuk Bayraktaroğlu’nun, diğer askeri komutanlarla birlikte “Zeytin Dalı Harekatı bölgesindeki askeri üslerden birini” (Kafr Cenne/Afrin’deki Türk askeri üssü) ziyaret ettiğini belirtti. Bu, Türkiye’nin Afrin bölgesi üzerindeki fiili askeri ve hükümet kontrolünü işgal gücü olarak bir kez daha teyit etti. Ayrıca, farklı Türk kurumlarının yetkililerinin bölgeye sık sık gerçekleştirdiği ziyaretler, diğer işgal altındaki bölgelerden (Azez, El-Bab, Cerablus) farklı olarak devam etmektedir. Bunun yanı sıra, Türk ordusu ve istihbarat birimlerinin haricinde yüzlerce Türk çalışanının sürekli varlığı da söz konusudur!

Aşağıda mevcut duruma ilişkin gerçekler yer almaktadır:

= Zeytin Mevsimi:

 – Bir Kadının Yakarması:  1/10/2024 tarihinde sosyal medyada bir video dolaşıma girdi. Videoda, Kürt bir kadın, kendisine ait olan yüz zeytin ağacından ellisinin meyvelerini çalan hırsızları Allah’a şikayet ediyor ve onları cezalandırması için dua ediyor. Ayrıca dul ve yetim olduğunu, bu adaletin ve zulmün ne anlama geldiğini soruyor. Bu kadın, “Azime Mustafa Reşid“, Mabeta/Maabatlı’ya bağlı “Hesiyê/Mirkan” köyünden bir vatandaştır. Zeytin tarlası, “Hisse” köyüne komşu olan “Dargır ve Satiya” köyleri arasında yer alan “Serta” bölgesindedir. Hırsızlık, bir araç ve birkaç silahlı kişi tarafından gerçekleştirilmiştir ve köy, “Sultan Süleyman Şah Tugayı” milislerinin kontrolü altındadır.

Mevsimin yaklaşmasıyla birlikte, “Sultan Murad Tümeni” milislerinden Adnan el-Huweylid/Ebu Velid el-Azzi’nin grubu, Bülbül nahiyesine bağlı “Halilaka, Bibaka, Kuta, Kerih, Zıfenk, Eşune” köylerindeki halktan, Halep’teki tapu sicilinden alınması zor olan yeni zeytinlik mülkiyet belgelerini sunmalarını talep ediyor. 2011’den beri savaş koşulları nedeniyle çoğu mülkiyet devri (satış, miras vb.) kaydedilmediği için bu belgeleri temin etmek oldukça zor. Bu, başka zeytinliklere el koymak veya mevcut haraçları artırmak için yeni bir girişimdir.

Afrin şehrinin Eşrefiye Mahallesi’nin doğusundaki kamplarda yaşayan milislerin silahlı üyeleri, aileleri ve yerleşimciler, doğuda Lilon Dağı ve “Kibar” köyünün yanında yer alan zeytinliklerden zeytin meyvelerini sürekli ve geniş çapta çalmaktadırlar. Bu durum, halk tarafından ücretli güvenlik görevlileri tutulmasına rağmen devam etmektedir.

Cinderes’e bağlı “Hamam” köyünde, “Hamzat Tümeni” milisleri, köydeki zeytin ağaçlarının her birinden, büyük ya da küçük, meyve veren ya da vermeyen fark etmeksizin, 14 dolar haraç talep etmiştir.

Mabeta/Maabatlı kampı ve Menşere/Kokan kampında yaşayan milis aileleri ve yerleşimciler, son dönemde “Kokan” köyü ile Mabeta kasabası arasındaki tarlalardan zeytin meyvelerini çalmışlardır. Bu sırada, halkın meyveler olgunlaşana kadar hasat yapması yasaklanmıştır.

Geçen Çarşamba günü, “Livaa Sukur Al Şamal”nın ekonomi birimi üyesi olan “Mecd Hâkim eş-Şayiş”, WhatsApp grupları üzerinden Bilbil nahiyesine bağlı “Ali Caro” köyü ve çevresindeki halkı, 5/10/2024 Cumartesi gününe kadar herhangi bir sebeple zeytin hasadı yapmamaları veya tarlalara gitmemeleri konusunda uyardı, ancak nedenini açıklamadı. Yerel bir kaynağa göre, bu karar, “Sukur Al Şamal” liderleri arasında köy halkına ait zeytinliklere el koyma konusunda çıkan anlaşmazlıklar sonrasında alınmıştır.

= Keyfi Tutuklamalar:

– Yaklaşık yirmi beş gün önce, “Askeri Polis” milisleri, Mabeta/Maabatlı’ya bağlı “Haziya” köyünden 40 yaşındaki “Heysem Osman bin İzzet” adlı vatandaşı sahte bir suçlama ile tutukladı ve hâlâ keyfi olarak gözaltında tutulmaktadır. Kendisi Afrin’de ikamet ediyor ve ev eşyaları satan bir dükkâna sahiptir.

– 2/10/2024 tarihinde, Türk istihbaratı ve Afrin’deki “Askeri Polis” milisleri, Cinderes’e bağlı “Calame” köyünden “Cevdet Kenco Kenco” (35 yaşında) ve “Cihan Bekir Alo” (30 yaşında) adlı çifti tutukladı. Şu anda Şera/Şerran’a bağlı “Kafr Cenne” köyündeki karargâhlarında gözaltında tutulmaktadırlar. “Cevdet”, üç ay önce köyden Halep’e nişanlısıyla evlenmek için gitmişti. Ancak, “Faylak Al Şam” milislerinin evine ve mallarına el koyma tehdidi nedeniyle, eşiyle birlikte köye geri dönmek zorunda kaldı. Fakat yolda, eşinin önceki özerk yönetimle bağlantısı olduğu iddiasıyla tutuklandılar.

= “Sözde Eşitlik”… Hatay Müftüsü:

Hatay ilinin müftüsü Mevlüt Tapçu, Afrin’deki dini faaliyetleri denetlemek ve yönlendirmekten vazgeçmiyor; sık sık gerçekleştirdiği ziyaretlerle bunu sürdürüyor. Ayrıca, Türk işgali tarafından atanan Afrin Vakıflar Müdürü Salahaddin Kero ve “Zeytin Dalı Bölgesi Genel Koordinatörü” unvanına sahip Türk koordinatör Yusuf Kesir’in sürekli varlığı ile birlikte çalışıyor. 27/9/2024 tarihinde Tapçu, Afrin Vakıflar Müdürlüğü’nün programlarını ve ona bağlı gençlik merkezinin faaliyetlerini inceledi. 29/9/2024 tarihinde “Cennet Tomurcukları” kreşlerine giderek çocuklara çanta ve hediyeler dağıttı. 30/9/2024 tarihinde ise “Evlilik Hayatına Hazırlık Kursu”nun kapanış törenine katılarak, kursa katılan yaklaşık 85 kadına hediyeler dağıttı. Kursun ana sorusu ise şu oldu: Kadının erkekle eşit olma hakkı var mıdır?… Kursa göre bu, sözde bir eşitliktir.

= Orman Yangınları:

Türk ordusu ve istihbaratının gözetiminde orman yangınlarının kasten çıkarıldığına dair birçok belirti ve olayın yanı sıra, bu yangınların devam etmesi ve tekrarlanması bu sonucu pekiştirmektedir. Bunlardan bazıları:

“Suriye Sivil Savunması”, ekiplerinin 28/9/2024 tarihinde Bülbül’e bağlı “Kara Kul/Yabise” köyündeki bir ormanlık alanda çıkan yangını söndürdüğünü doğruladı.

30/9/2024 Pazartesi günü, Mabeta/Maabatlı’ya bağlı “Hisse/Mirkan, Kahre ve Şitka” köyleri arasında bir korulukta yangın çıkarıldı ve zeytinliklere kadar yayıldı. Yangın, 4/10/2024 tarihine kadar sürdü ve daha önce kesilmiş olan bazı ağaçlar ile birlikte yaklaşık dört yüz zeytin ağacını meyveleriyle birlikte yok etti. Bu ağaçlar “Hisse” köyü sakinlerine aitti.

2/10/2024 tarihinde, Şerra/Şeran’a bağlı “Kastal Cindo” köyü yakınlarındaki bir korulukta yangın çıkarıldı ve bazı zeytinliklere yayıldı. “Suriye Sivil Savunması”, ekiplerinin yangını söndürdüğünü doğruladı.

3/10/2024 tarihinde, Bülbül nahiyesi tarafındaki Hawar Dağı’nda yeniden dumanlar yükseldi. Doğal ormanı %80’den fazla zarar görmüş olan dağda çıkan yangının “Suriye Sivil Savunması” ekiplerince yalıtım yöntemleri kullanılarak söndürüldüğü doğrulandı.

= Kaos ve Güvenlik Kaosu:

27/9/2024 tarihinde, Şerra/Şeran’a bağlı “Daraqliye” köyünü kontrol eden, Hasan Hayriya liderliğindeki “Livaa Sukur Al Şamal” ile onun grubundan ayrılarak “Hayriya”ya karşı isyan eden ve Türk istihbaratının teşvikiyle “Sukur Al Şamal”nın feshedilmesi kararını uygulamak için harekete geçen “Ebu Şeyh” liderliğindeki bir grup arasında çatışmalar yaşandı. İki taraf arasında silahlar ve havanlar kullanılarak ateş açıldı, bu da köylüler arasında panik yarattı.

Gerginlik, “Sukur Al Şamal”nın “Al Cephe Al Şamiye” milislerinin desteğiyle ve “Askeri Polis, Ortak Güç/Amşat ve Hamzat, Sultan Murad Tümeni” milislerinin Türk ordusunun desteğiyle karşı karşıya gelmesiyle devam ediyor. 3/10/2024 tarihinde, “Sukur Al Şamal”na bağlı destekçilerin Kafr Cenne köyünde toplanarak kuşatmayı kırma girişimi nedeniyle Azez-Afrin yolu kesildi.

= Diğer İhlaller:

– 30/9/2024 gecesi, Mabeta/Maabatlı’ya bağlı “Seviya” köyünde silahlı hırsızlar, vatandaş “Ahmed Menan“a ait olan altı koyunu ve yeni doğan kuzularını çaldı. Bu olay, köy muhtarına ait yaklaşık yirmi koyunun çalınmasından iki hafta sonra meydana geldi.

Türkiye, Suriye topraklarında yüksek bir seviyede askeri ve hükümet egemenlik faaliyetlerini sürdürmekte ve bir işgal gücü olduğunu kabul etmemektedir. Bu durum, uluslararası hukukun açık bir ihlalidir ve Türkiye’nin Suriye topraklarından çekilmesi ilkesini reddetmektedir. Bu tutum, Türkiye’nin Suriye rejimiyle normalleşme çabaları bağlamında ortaya çıkmaktadır. Türk politikaları, Suriye krizinin çözümüne yönelik çabaları desteklememekte, aksine bu krizi daha da karmaşık hale getirmektedir.

05.10.2024

Medya Ofisi – Afrin

Suriye’deki Kürt Demokratik Birlik Partisi – Yekiti

————————–

Resimler:

– Türk ordusunun kara kuvvetleri komutanı Selçuk Bayraktaroğlu ve beraberindekilerin 2/10/2024 tarihinde Kafr Cenne/Afrin’deki Türk askeri üssünü ziyareti.

– Vatandaş “Azime Mustafa Reşid” zeytin hırsızlarını cezalandırması için Allah’a yalvarıyor.

– “Sultan Murad Tümeni” milislerinin liderlerinden olan Adnan el-Huweylid/Ebu Velid el-Azzi.

– “Evlilik Hayatına Hazırlık Kursu… Kadının erkekle eşit olma hakkı var mı?” ve Hatay müftüsü Mevlüt Tapcu’nun katılımı, 30/9/2024.

– 4/10/2024 tarihinde “Hissee/Mirkan” köyüne ait zeytinlikler ve bir orman yangını, medya aktivisti Ahmed Barho’nun video kaydından.

– 2/10/2024 tarihinde “Kastal Cindo” köyünde bir orman ve zeytinlik yangını.

– 3/10/2024 tarihinde Hawar Dağı’nda bir orman yangını.

————-

* Çeviri, Suriye’deki Kürt Demokratik Birlik Partisi Avrupa Örgütü’nün gözetiminde gerçekleştirildi.

———–

Dosyayı indirmek için buraya tıklayınız:

Afrin işgal altında-303-05-10-2024-PDF

Related Articles

Back to top button